Schaapsherder is een écht vak | SBB houdt winteravondlezing in Appelscha

Appelscha - Staatsbosbeheer (SBB) in het Nationaal Park Drents-Friese Wold organiseert op woensdag 29 januari een winteravondlezing rond het thema: ‘het vak van schaapherder en het belang van de schaapskudde van Doldersum’.

De schaapherder van de kudde van Het Drentse Landschap, Catrinus Homan, vertelt deze avond op boeiende wijze over het wel en wee van de schaapskudde en gaat dieper in op het vak van schaapherder. Het beeld dat wij hebben van een herder gaat meestal samen met nostalgie en eenvoud. Sommigen denken dat een herder niet veel anders hoeft te doen dan rondkuieren met de schapen over de heide. Toch oefent een herder een echt vak uit. Hij of zij werkt aan de hand van plannen die gemaakt zijn om de heide en alle bijzondere planten en dieren te behouden of terug te laten keren. Er worden dan ook specifieke begrazingstechnieken gehanteerd. Aan de hand van foto’s en anekdotes maakt Catrinus inzichtelijk waaruit de werkzaamheden bestaan, wat de resultaten zijn van de afgelopen jaren en wat hem nog te doen staat. Zonder het nostalgische imago te verstoren zal hij duidelijk maken waarom een gescheperde schaapskudde een moderne en zeer goede beheersmaatregel is.

Aanmelden

De lezing start om 20.00 uur in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Terwisscha 6a in Appelscha. De lezing is gratis, een kleine donatie is welkom. Opgave is gewenst via m.veken@ivn.nl of eventueel 06-46370754.