Ambulanceverpleegkundigen beter voorbereid door Virtual Reality

Drachten/Groningen - Kijlstra Ambulancezorg in Drachten werkt mee aan een project om virtual reality in te zetten bij de training van ambulancepersoneel.

Ambulanceverpleegkundigen hebben in toenemende mate te maken met complexe en onvoorspelbare omstandigheden, zoals het omgaan met opdringerige omstanders, het bekogeld worden met vuurwerk tijdens oudejaarsavond of het behandelen van een kind met ernstige brandwonden. De Hanzehogeschool Groningen gaat langdurig met een aantal partners werken om ambulancehulpverleners beter voor te bereiden op dit soort situaties. Ook Kijlstra Ambulancezorg uit Drachten doet mee.

Bijscholing

Ambulanceverpleegkundigen zijn goed opgeleide en ervaren professionals die continu bijgeschoold worden. Echter, het realistisch oefenen met een breed scala van bovenstaande situaties is een kostbare aangelegenheid en soms zelfs onmogelijk met de huidige educatieve middelen. Daarom heeft een aantal partijen de handen ineengeslagen binnen het zogenaamde VRAMBO project (Virtual Reality voor AMBulanceverpleegkundig Onderwijs van complexe situaties).

Binnen het project wordt met name gekeken naar de rol van Virtual Reality, omdat daarmee complexe situaties realistischer worden weergegeven en de ambulancehulpverlener zich beter kan voorbereiden op dergelijke situaties. Studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben al een prototype ontwikkeld waarmee geëxperimenteerd wordt.

Opleidingen

De Hanzehogeschool Groningen werkt al jaren samen met de Ambulancediensten in de regio Groningen, waarbij studenten, praktijk en onderzoekers samen experimenteren met de mogelijkheden van nieuwe technologie om het werk van ambulanceverpleegkundigen te ondersteunen. De deelnemers binnen het project willen niet alleen relevant opleidings- en trainingsmateriaal maken, maar dit ook integreren in de opleidingen van zowel Hbo-Verpleegkunde als (andere) Regionale Ambulancediensten.

Partners zijn naast Kijlstra de Hanzehogeschool Groningen (het lectoraat User-Centered Design en het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek), Ambulancezorg Groningen, Ambulance IJsselland, Windesheim (het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg) en Wildsea. Het VRAMBO project gaat twee jaar duren en wordt mogelijk gemaakt door een Raak Publiek subsidie.