Eerste editie Maaiedei in Nij Beets proeft naar meer

Nij Beets - NIJ BEETS - De eerste editie van het nostalgisch lentefestijn Maaiedei proeft naar meer. Er was veel te bekijken en te beleven in Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets. 

De huisjes van het openluchtmuseum werden zaterdag net als vroeger bewoond door armoedige, hardwerkende gezinnen.

Zij hadden het druk met de voorjaarsschoonmaak, het wassen van de wollen winteronderboeken, het spitten van de moestuintjes en het eten koken op petroleumstellen.

De bezoekers konden volop meeproeven van dit menu uit de verveningstijd.

Turf maken 

Bij de petgaten werkten de arbeiders zich het zweet voor de kop in de turfmakerij.

De stukjes grasland werden met de zeis gekortwiekt. Het versgemaaide gras werd met vaarbokken naar de bestemming gebracht.

Bezoekers ontdekten dat er ook mensen zijn die liever een grijpstuiver verdienen met stropen en illegale visvangst.

Openluchttoneel en een moetje

Bij de huisjes werd door openluchttoneelspelers de harde werkelijkheid van een huisuitzetting door de veenbaas getoond. Bezoekers stonden er met hun neus bovenop.

In een andere openluchtscene werd duidelijk dat er vroeger ook al jonge mensen waren die net iets teveel last hadden van de voorjaarskriebels. Dat liep uit op een ‘moetje’. Ze wilden graag trouwen, maar niet iedereen was het hier mee eens. Wel werd er een huis voor gebouwd voor het jonge paar. Dat gebeurde achter in het petgatenlandschap.

Muziek en snertpreken

De kinderen konden knutselen, knuffelen en er was een groot labyrint. Ze mochten vissen in de petgaten, maar moesten oppassen geen ruzie te krijgen met de stropers.

Naast een keur aan oude ambachten en kramen met streekproducten, zoals paling, droge worsten en spek waren er muzikale optredens van Dûbel Twa, Dixie Doodle, Spilersnocht, Corrie de Ring en het museumkoor De Baggelbaksjongers.

In it Houten Himeltsje werden snertpreken gehouden. De voorganger deelde na afloop snert uit aan de kerkgangers. De kerkgangers moesten net als vroeger, wel zelf een bord of een kom meenemen.

Foto's: Pier van der Heide