Actiedag politie: openstaande boetes en qat

Drachten - Bij een actiedag in de gemeenten Smallingerland en Opsterland zijn onder meer processen-verbaal uitgedeeld voor het bezit en de handel in de drug qat en wegens allerlei milieu- en verkeersovertredingen.

In het verkeer werd gecontroleerd op het bezit en gebruik van drugs. Er waren geen bestuurders onder invloed, wel werden gebruikershoeveelheden in beslag genomen. Acht personen zijn aangehouden wegens het bezit van qat, twee van hen vanwege het dealen in de kauwplant.

Bij twaalf door de vreemdelingendienst, arbeidsinspectie en belastingdienst gecontroleerde bedrijven zijn geen bijzonderheden geconstateerd.

In de achtertuin van een 35-jarige man die werd bezocht voor openstaande boetes werden 35 hennepplanten gevonden. Hij heeft zijn openstaande boetes direct betaald. Twee mannen van 23 en 20 zijn vastgezet, omdat zij nog openstaande boetes hebben.

Bij toezicht in de bossen en op het water zijn onder meer verbalen uitgeschreven voor het voor handen hebben van dode vis, het verbranden van afval en het storten van asbest.

Verder waren er verkeerscontroles op de Tramlaan in Drachten en op de Wâldwei. Ook zijn er lokfietsen uitgezet.

Bij deze actiedag van politie waren ruim honderd medewerkers van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Sportvisserij Fryslân, de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving, de Belastingdienst, ANWB, Stichting Veiligheidszorg Smallingerland en de Arbeidsinspectie betrokken.

Doel was gericht op ,,speerpunten in het kader van leefbaarheid en veiligheid''. De aanpak is voor herhaling vatbaar, stelt de politie.