Schaatstrainer Jan Ykema lost startschot Mini Solar Race in Drachten

Drachten - Jan Ykema, winnaar van Olympisch zilver en tegenwoordig schaatstrainer van gewest Fryslân en spreker, lost maandagavond bij het Slingepark in Drachten het startschot voor de Mini Solar Race.

Verschillende scholen racen tegen elkaar in een Minizonnebotenrace. Wie heeft het snelste bootje gebouwd? Young Solar DONG Energy Solar Challenge organiseert van 28 juni t/m 5 juli voor de vijfde keer ‘s werelds grootste race met zonneboten. Young Solar is een speciaal evenement gericht op jongeren van het voortgezet onderwijs. Mini Solar De Mini Solar Race sluit hier goed op aan en richt zich op kinderen van het basisonderwijs. Basisschoolleerlingen maken dankzij de Mini
Solar Race op een aantrekkelijke en uitdagende manier kennis met zonne-energie en techniek. 75 leerlingen met minizonnebootjes De Mini Solar Race wordt georganiseerd door de Friese Milieu Federatie in samenwerking met de gemeente Smallingerland en ondersteund door Noordenwind. De Mini Solar Race vindt maandag plaats van 18.00-20.00 uur aan de Jelle Plantingastraat te Drachten, tegenover het Slingepark. Ongeveer 75 leerlingen van verschillende basisscholen en het voorgezet onderwijs in de gemeente Smallingerland hebben zelf mini zonnebootjes gebouwd en gaan strijden om het eremetaal. Solar pakketjes De FMF heeft de ‘solar pakketjes’ waarmee de mini zonneboot gebouwd kan worden, aan de scholen verstrekt. De pakketjes bevatten een motor, zonnecel, schroefas en andere benodigdheden. Daarnaast hebben de deelnemende scholen een digitaal lespakket ontvangen met informatie over energie en uitleg over hoe het zonnebootje gebouwd moet worden. Naast meedoen aan de Mini Solar Race wordt kinderen op 28 juni in Blauwestad (Groningen) en 5 juli in de Prinsentuin te Leeuwarden de kans geboden om zelf te experimenteren met het bouwen van een zonnebootje.  Ze worden hierin begeleid en kunnen het bootje direct testen.