MeteoGroup: Zwoele zomernachten

Lemmer - Afgelopen tijd had West-Afrika te maken met maximumtemperaturen van 45 graden. Met een omweg wordt deze hete lucht onze kant opgeblazen. Gelukkig koelt de luchtsoort op weg naar de Benelux wel een beetje af. Vanmiddag wordt het in het zuiden van Spanje regionaal al 40 graden, en in Parijs loopt het kwik op tot 33 graden. Morgen wordt het ook in ons land tropisch, en dat heeft zijn effect op de temperaturen in de nachten.

In deze tijd van het jaar zijn de dagen een stuk langer dan de nachten. Als de dagperiode warm verloopt, raken we dat overschot aan warmte niet zomaar kwijt in de relatief korte nacht. Zo zien we de komende dagen dat we elke ochtend iets warmer beginnen. Met volop zon en de warme luchtsoort waarin we vertoeven, wordt het dan ook ’s middags telkens iets warmer. Waarop de nacht er (in vergelijking met de vorige nacht) ook weer een graadje bij mag tellen.

Hete nachten

Warm slapen is niet goed voor je nachtrust. Als je lichaam zichzelf moet koelen tijdens het slapen, dan ben je onrustig en slaap je minder diep. In Nederland zijn we wat dat betreft maar weinig gewend. We spreken al snel van broeierig warme nachten, terwijl het in andere landen veel extremer is. Minimumtemperaturen van 30 graden zijn in Hong Kong, New Delhi of Melbourne, zeker geen uitzondering. In Nederland echter wel.

Record?

Het record van de warmste nacht ooit voor De Bilt staat op 20,8 graden op 9 augustus 2004. Het maandrecord voor juli zit daar zeer dicht bij met minimaal 20,6 graden, namelijk op 22 juli in 1925. We komen verdacht dicht in de buurt van deze records, namelijk in de nacht van zaterdag op zondag. Of het record werkelijk verbroken gaat worden, hangt af van de buien. Zoals wel vaker in een tropische periode, wordt de warmte afgestraft met enkele regen- en onweersbuien. Mochten ze in de nacht naar zondag al eerder binnen trekken, dan zorgt dat voor afkoeling. Het ziet er echter naar uit dat de buien pas later op zondag overdag over Utrecht trekken. Dat zou dan eventueel een record kunnen opleveren van de warmste nacht ooit gemeten in De Bilt.