Japke Weij toont recente filmstills in Hyppolytuskerk in Olterterp

Drachten -  Japke Weij uit Beetsterzwaag exposeert van 16 juli tot en met 24 augustus in het Hyppolytuskerkje in Olterterp. 

De expositie wordt zaterdag 19 juli om 16.00 uur geopend door An Donkerbroek. Het werk van Japke Weij

Een kunstwerk zonder licht is een zonder leven. Licht en schaduw geven een kunstwerk dynamiek en sfeer. Dat is waar het bij Japke om draait in haar werk. Zij maakt contrastrijke realistische tekeningen overwegend zwart wit met potlood of pastel. De potloodtechniek stelt haar in staat de gedetailleerde trekken van een gezichtsuitdrukking, stofuitdrukking en de werking van het licht goed weer te geven.

Ze zoekt een sfeer die is te omschrijven als 'verstild', 'dreigend' of 'vervreemdend' en bereikt dit door scherpe contrasten en clair-obscur. De twintiger jaren, Italiaanse films (zwart-wit) en het werk van Hopper vormen voor haar een grote inspiratiebron. Ook de film Sincity (zwart/wit met rode accenten) past door de mystieke en vervreemdende sfeer precies bij het genre waar zij van houdt. Het gevolg is een serie tekeningen met filmstills uit deze film, die in het kerkje te zien zullen zijn.

Haar (model) dochter speelt in een serie geënsceneerde tekeningen een hoofdrol. In 2013 heeft zij met haar portret van het koningspaar de publieksprijs gewonnen. Sinds een jaar volgt zij schilderles bij Jannes Kleiker.

Al vanaf haar vijfde jaar tekent Japke al. Aanvankelijk alleen paarden later ook mensen. Naast haar werk als jurist is zij altijd blijven tekenen en heeft zowel in Nederland als in het buitenland geëxposeerd.

Behalve het vrije werk geeft Japke tekenles en organiseert zij kunstarrangementen.

Website: www.japkeweij.nl