De Lawei krijgt de sleutel van de bouwplaats terug

Drachten - DRACHTEN - Het retentierecht op de bouwplaats van de Lawei wordt opgeheven zodra De Lawei het verschuldigde bedrag aan aannemer Van Norel heeft betaald. Dat bepaalde de Raad van Arbitrage voor de Bouw vanmiddag.

DRACHTEN - Het retentierecht op de bouwplaats van de Lawei wordt opgeheven zodra De Lawei het verschuldigde bedrag aan aannemer Van Norel heeft betaald. Dat bepaalde de Raad van Arbitrage voor de Bouw vanmiddag. Afgelopen maandag was in Hotel Drachten de zitting over het retentierecht, het besluit werd vanmiddag bekend gemaakt. De Lawei had enkele rekeningen aan de aannemer niet betaald, uit onvrede over de kwaliteit van de bouw. Begin september ontsloeg de Lawei de bouwer, waarop die hekken om de bouwplaats zette. Bankgarantie De Lawei gaf een bankgarantie, oftewel de belofte dat het geld om de rekeningen te betalen klaar lag. Verwacht werd echter dat het geld terug gevorderd kan worden, omdat de aannemer zijn werk niet goed heeft gedaan. Volgens de Raad is die bankgarantie niet voldoende: Van Norel moet eerst de 2,5 miljoen euro hebben waar het bedrijf nog recht heeft. Daarbij gaat het om openstaande rekeningen en een schadeclaim. Volgens de Lawei is het desondanks een gunstig besluit, want uiterlijk 16 oktober wordt de bouwplaats weer vrijgegeven. Dat was volgens De Lawei ook de bedoeling van het kort geding, zodat de bouw niet nog meer vertraging zal oplopen.
Echte zaak later Op een later tijdstip volgt de echte zaak voor de Raad, met een inhoudelijke behandeling van het conflict. Dan ook wordt bepaald wie fouten heeft gemaakt, wie gelijk krijgt in het conflict en wie moet opdraaien voor de extra schade. Wethouder Marja Krans noemde het besluit positief. ,,Positief is dat het retentierecht eraf gaat na de spoedplaatsopneming. Die spoedplaatsopneming is gepland op 15 oktober. Daarmee kunnen we weer vooruit. Belangrijk, want dat was de inzet. Toch is de uitspraak anders dan we hadden gehoopt. Het bedrag aan te betalen vorderingen is fors. Overigens valt dat te betalen bedrag wel binnen de risicoanalyse die de afgelopen week met de raad is gedeeld.'' De 3,7 miljoen euro, waar de raad eerder deze week steun voor uitsprak, hoeft niet voor deze vorderingen te worden ingezet, aldus Krans. ,,Dat geld is bedoeld om de bouw weer op te pakken en af te kunnen maken met een nieuwe aannemer. Na de inhoudelijke arbitrage die de komende tijd gaat volgen, weten we exact wie op welke punten gelijk krijgt en wat de uiteindelijke financiële gevolgen daarvan zullen zijn." Vandaag start De Lawei het nieuwe theaterseizoen met voorstellingen in De Oosterpoort in Groningen (C!rca) en ROC De Friese Poort (SLAAF!). Morgen wordt voor het eerst De Witte Lawei in gebruik genomen. De verwarmde theatertent is gebouwd op het plein van de oude ambachtsschool, aan de Driftzijde. Vanochtend kregen omwonenden er een rondleiding.