Oldeberkoopster krijgt 40 uur werkstraf voor hennep, munitie en illegaal vuurwerk

Opsterland-Ooststellingwerf - In de boerderij van een 50-jarige inwoner van Oldeberkoop trof de politie eind mei vorig jaar niet alleen een hennepkwekerij aan. De bewoner had ook illegaal vuurwerk en munitie in huis. De man werd dinsdag door politierechter Marc Brinksma veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, plus 40 uur voorwaardelijk.

Op 29 mei 2013 kreeg de Oldeberkoopster de politie aan de deur. De politie had een tip binnengekregen dat er wellicht wapens waren in de boerderij. Wapens waren er niet, maar de politie trof wel een hennepkwekerij met 77 planten aan. In een aparte ruimte hingen nog eens 58 hennepplanten te drogen.

Verder vond de politie kogelpatronen en een partijtje illegaal vuurwerk. De Oldeberkoopster had tegen de politie gezegd dat hij legaal vuurwerk 'erg stilletjes' vond. De man had 23 zogeheten 'bangers', twee lawinepijlen en een mortierbom in huis. De kogelpatronen hoorden volgens hem bij een wapen dat hij had weggedaan.

Verder lag er wat hennepafval in huis en een stuk hasj. De hasj was volgens de verdachte voor eigen gebruik. De kwekerij zag er behoorlijk professioneel uit, vond officier van justitie Theorine Scholte. De Oldeberkoopster zei dat hij de plantage in zijn eentje had opgebouwd.

De achtergrondinformatie had hij bij de growshop opgedaan en van het internet gehaald. Ook de rechter sprak van 'een serieus ingerichte hennepkwekerij'.

De straf die door Brinksma werd opgelegd is gelijk aan de eis van de officier van justitie.