Nicsz en Mattanja Joy Bradley op Poppodium in de Skâns Gorredijk

Gorredijk - Mattanja Joy Bradley speelde zaterdagavond in Poppodium de Skans in Gorredijk. In het voorprogramma stond de Friese band NICSZ.

Mattanja Bradley is bekend van de beste Singer-Songwriter van Nederland. Wie de buitengewoon openhartige IDFA-documentaire Mattanja Joy heeft gezien, weet hoe authentiek Mattanja is. Het is een absolute must see. We zien haar teruggaan naar de achterbuurten en hippie enclaves in Londen, waar ze een paar jaar buskend over straat heeft gezworven. Dat leven van toen, dat ze inmiddels achter zich heeft gelaten, levert muziek op die even doorleefd als ontroerend overkomt. Dit komt aan. Ze is ook niet zomaar de winnares van een Dutch Blues Award voor beste zanger(es).

,,Je moet jezelf in een positie zetten, om geluk te krijgen”, zegt Mattanja achteraf over haar wilde jaren als van huis weglopende tiener. Maar wie niks doet, komt ook nooit ergens. Dat weet ze. Op die manier haalde ze het voorprogramma van Amy Winehouse op een festival op het Caribische eiland St. Lucia. Of ze al een support act hadden? Nou nee. En jawel, ineens was Mattanja het.

Voorprogramma: Nicsz

Lekkere hippe, frisse sound, solo gitaar zéér volwassen, bas superstrak in combi met drums, dijk van een stem, mooie tweede stemmen, wat een arrangementen en wat een sound!’ aldus het juryrapport in de Kleine Prijs van Friesland. Een eigenzinnige mix van melodieuze en soms in hoog tempo gespeelde poprock nummers met punk en funk invloeden, dat is de muziek van Nicsz. Mooi opgebouwde liedjes, lekker gitaarwerk, meerstemmige zang en vooral speelplezier zijn de pijlers van deze jonge Friese band. In mei van dit jaar presenteerden Klaas, Sjoerd, Willem en Sytse hun debuutalbum Mr.

Foto's: Henk Stoelwinder