Lippenhuizer drukt shorttrackkampioen van de weg: werkstraf

Drachten - Een 48-jarige man uit Lippenhuizen is maandag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden.

De Lippenhuizer heeft op 26 mei bewust een wielrenner, de bekende shorttracker Freek van der Wart, van de weg gereden.

Het slachtoffer trainde in de buurt van Gorredijk, samen met andere nationale shorttracktoppers als Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma. Op de Stationsweg bij Gorredijk reed de groep op de rijbaan. De Lippenhuizer reed er in zijn auto achteraan.

De man ergerde zich eraan dat de wielrenners op de openbare weg reden en niet op het naastgelegen fietspad. Die ergernis uitte hij door te schreeuwen en te toeteren. Als antwoord kreeg hij van een van de fietsers een middelvinger.

Daarop reed de Lippenhuizer langs de groep fietsers. Hij ging langzaam voor de fietsers rijden, volgens zijn zeggen om ze aan te spreken op hun gedrag. Daarop haalden de fietsers de auto voor de tweede keer in.

De Lippenhuister zou opnieuw getrakteerd zijn op een middelvinger en hij zou dit keer ook bespuugd zijn. De man ging vervolgens naast de wielrenners rijden en hij stuurde naar rechts waardoor Van der Wart ten val kwam. De Lippenhuizer reed door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Van der Wart hield geen noemenswaardige verwondingen aan over aan het ongeval, maar het voorval zou psychisch wel zijn sporen hebben nagelaten. Het zou van invloed zijn geweest op zijn prestaties, hij is professioneel shorttracker.

Twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak kondigde Van der Wart aan dat hij via de civiele rechter alsnog de schade wil verhalen op de Lippenhuizer. Naast de werkstraf en de voorwaardelijke rijontzegging kreeg hij vier dagen cel opgelegd. Die straf heeft hij tijdens het voorarrest al uitgezeten.