Eis werkstraf voor helen in Wijnjewoude gestolen sigaretten

Wijnjewoude - Twee Amsterdammers (44 en 54 jaar) die worden verdacht van het helen van een partij gestolen sigaretten zijn dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist.

De partij sigaretten was gestolen bij een inbraak in een tankstation aan de Opper Haudmare bij Wijnjewoude, op 26 juli vorig jaar. Officier van justitie Thea Pitstra concludeerde dat ze niet kan bewijzen dat de twee Amsterdammers bij de inbraak betrokken zijn geweest. De officier ziet wel voldoende bewijs om het tweetal te veroordelen voor heling. Volgens haar hadden de mannen kunnen en moeten weten dat het om gestolen sigaretten ging.

De jongste verdachte zei dat hij de partij aangeboden had gekregen van een kennis. Hij had de sigaretten vervolgens gestald bij de andere verdachte, die een tabakswinkel heeft. De 44-jarige zei dat hij dacht dat de sigaretten uit een faillissement kwamen. Dat had hij ook aan zijn medeverdachte verteld

Omdat er vaker was ingebroken bij hetzelfde tankstation had de politie een zogeheten tracer verstopt in een van de sigarettenpakjes. Het signaal van de tracer leidde naar Amsterdam, naar de Jordaan, naar de tabakswinkel van de 54-jarige. De sigaretten waren overgepakt in postzakken.

De officier geloofde niets van het faillissementsverhaal. Het was volgens Pitstra bovendien wel heel toevallig dat de sigaretten in een tabakswinkel werden aangetroffen. Zij eiste werkstraffen van 150 uur en een maand cel voorwaardelijk voor beide verdachten.

De Leeuwarder rechtbank doet op 2 december uitspraak.