Praathuis Drachten viert tweede lustrum

Drachten - De Dream Karavaan was vorige week op bezoek in het Praathuis in Holdert. Daar werd het tienjarig bestaan gevierd met taart.

Het afgelopen jaar werd de Dream Karavaan druk bezocht door Nieuwe Nederlanders. Hun Droom luidde: een plek waar zij de Nederlandse taal kunnen oefenen, het liefst samen met 'gewone’ Nederlanders uit de buurt, het liefst in een ongedwongen sfeer. Precies zo'n plek vierde 30 januari haar 10-jarig bestaan: Het Praathuis @Holdert in Drachten. Luuk Wagter, een bewoner met een initiatief werd 11 jaar geleden gesteund door MOS om deze plek te realiseren. Henk Elstgeest, Geertrui en Gina pakten als vrijwilligers de uitvoering op.

Gezellige boel

Nu 10 jaar later wordt het Praathuis nog steeds druk bezocht. In plaats van eens per twee weken is het nu iedere woensdagochtend een gezellige boel aan het van Knobelsdorffplein. Gina vertelt: ,,Ik was een jonge moeder. De Nederlandse taallessen en het moederschap waren geen goede combinatie. Hier in het Praathuis heb ik het Nederlands leren spreken.’’

Op de tafel liggen kleurige ballonnen. Er staat een taart met daarop een foto van de bezoekers van het eerste uur. Zij zitten, in den lijve, er omheen. Een vaste kern bezoekt het Praathuis al 10 jaar. Daarbij zijn er door de jaren heen meer dan 130 bezoekers uit meer dan 30 verschillende landen gekomen. En weer gegaan, als ze de taal goed genoeg beheersten.

Naamkaartjes

Een grote stapel naamkaartjes ligt op de tafel. En ieder die wil speldt zijn naam op. Dat communiceert wat makkelijker. Aan de muur hangt Geertrui stroken van A4’tjes. Hierop staat ‘Welkom’ in alle te bedenken talen. ,,Als een gast voor het eerst komt, kennen zij soms nog geen woord Nederlands. Ik vraag hen om Welkom op te schrijven in hun eigen taal. Deze eerste kennismaking ontroert mij keer op keer’’, vertelt Geertrui.

Een kindje speelt tussen de bedrijven door met wat speelgoed dat ooit door een sympathisant is gedoneerd. Dan is er Henk, hij vertelt over de ontmoetingen en thema's die langs zijn gekomen tijdens de Praathuis ochtenden. Over de Nederlandse cultuur en gebruiken. Over organisaties in Nederland en ook over de culturen van de bezoekers, hun gebruiken en organisaties. Bezoekers stonden versteld toen de Burgermeester van Smallingerland hen bezocht. Dat hij gewoon te voet over straat kwam. Zonder bodyguards.

Opa

Er groeien sterke banden tussen de bezoekers. Henk is als een 'global-familie lid' inmiddels geadopteerd als opa. En ook al wonen de nieuwe kleinkinderen inmiddels in Londen, hij gaat er nog steeds op bezoek. Als getuige is hij gevraagd bij een huwelijk. En onlangs nog is hij gevraagd aanwezig te zijn bij de doop van een Iranees echtpaar in de lokale kerk.

,,Ontroerd en blij ben ik dat het Praathuis zo waardevol is gebleken. MOS heeft goud in handen. Ik gun het iedere gemeente en welzijnsorganisatie en vooral ook de mensen om de mouwen op te stropen om het aantal Praathuizen in Friesland te doen vermenigvuldigen’’, zegt Miranda Tamminga van Dream Karavaan.