30 appartementen begeleid en beschermd wonen in Sweachster 'politiebureau'

Beetsterzwaag - Het voormalige politiebureau aan It Merkelân wordt een tehuis voor begeleid en beschermd wonen.

Zorgorganisatie ’t Zuider Stee uit Drachten opent medio mei een nieuwe locatie in Beetsterzwaag. De organisatie voor begeleid en beschermd wonen heeft onlangs het voormalige politiebureau aan It Merkelân 24 gekocht. In het markante gebouw maakt de zorgorganisatie 30 appartementen. Er komt plaats voor dertig mensen die behoefte hebben aan een begeleide en beschermde woonvorm.

Christelijk

‘t Zuider Stee is een kleinschalige zorgorganisatie die in 2008 is gestart met tien bewoners aan Het Zuid in Drachten. Sindsdien is de organisatie behoorlijk uitgebreid met onder andere drie woonlocaties, dagbesteding en ambulante begeleiding. De locatie Beetsterzwaag wordt hier medio mei aan toegevoegd. Binnen de organisatie staat de mens écht centraal en wordt inspiratie opgedaan uit een christelijke identiteit.

Alle bewoners krijgen een eigen appartement, met keuken en sanitair. Daarnaast zijn er groepsruimten waar men, afhankelijk van de individuele behoefte, anderen kan ontmoeten voor gezelligheid, een praatje of een kopje koffie of thee. Gezellig samen eten hoort ook tot de mogelijkheden. Locatie ‘Merkelân’ gaat een veilige en fijne plek bieden om te wonen én een plek om samen te zijn. Het pand is in de jaren '90 gebouwd als politiebureau en geopend door toenmalig minister Ien Dales. Al binnen enkele jaren kwam het leeg te staan door een reorganisatie bij de politie. Tot vier jaar geleden was het bedrijf Asset Control er gevestigd. Dat verhuisde in mei 2015 naar een groter pand in Heerenveen.

Personeel gezocht

De andere locaties van ’t Zuider Stee zijn in Drachten en Hemrik. Voor mensen die zelfstandig willen gaan wonen met of zonder ambulante begeleiding, maar deze stap nog niet vol vertrouwen kunnen of durven te zetten, is er Huis 29 in wijk De Wiken in Drachten. In dit woonhuis zijn twee woonplekken voor (tijdelijke) bewoning ingericht. Op de benedenverdieping bevindt zich een inloophuis, waar zelfstandig wonende cliënten geregeld samenkomen voor een kopje koffie of een maaltijd. Iedere locatie heeft een eigen team van vaste medewerkers. Voor de nieuwe locatie in Beetsterzwaag worden nog persoonlijk begeleiders en locatie-assistenten gezocht.

Meer informatie op: www.zuiderstee.nl.