Vijfde editie freerunning-competitie in Jubbega

Jubbega - De sporthal van MFG De Kompenije in Jubbega is zaterdag 9 en zondag 10 februari ingericht als een heus Freerunfabriek voor de grootste freerunning competitie ter wereld: het IFKF, het Iepen Frysk Kampioenskip Freerunnning.

Eijer Producties zal voor de vijfde keer een volledige sporthal ombouwen tot een echt urban Freerunparcour, met onder andere steigers en auto’s. Dit jaar zullen meer dan 400 freerunners naar Jubbega komen voor de vijfde editie van het IFKF. De deelnemers, vanaf zes jaar tot over de vijftig, komen uit alle hoeken van Nederand, maar ook uit onder meer Duitsland, Italië en Engeland.

Het bijzondere aan het IFKF, naast dat het de grootste ter wereld is, is dat een evenement van dit niveau wereldwijd alleen maar in grote steden plaatsvindt, waaronder Den Haag, Santorini en Helsingborg in Sweden. Jubbega, een klein dorpje in Friesland, mag zich dus aansluiten bij deze grote steden. „Elk jaar wordt het IFKF groter opgezet en trekt het meer internationale atleten. Het IFKF is een belevenis voor zowel de deelnemers als voor de bezoekers”, aldus mede-organisator Aarnt Eijer.

In de voorgaande edities bezochten al professionele atleten uit landen zoals Polen, Portugal, Griekenland, Italië en Duitsland het IFKF. Zoals de wereldkampioen Dimitris DK' Kyrsanidis uit Griekenland die vorig jaar speciaal naar Jubbega kwam.

Het IFKF kent twee onderdelen: een jam en een wedstrijd. Tijdens een jam kunnen de freerunners vrij trainen. De wedstrijd is opgedeeld in twee categorieën: Speed en Style. De categorieën zijn opgedeeld in diverse leeftijdsgroepen.

Voor de leeftijdsgroep t/m 10 jaar zijn de JAM en de wedstrijd zaterdag 9 februari. Voor iedereen van 11 t/m 14 jaar zijn de jam en de wedstrijd zondag 10 februari. Voor de freerunners van 15 jaar of ouder is de jam en de wedstrijd op beide dagen. Voor deze deelnemers is er de mogelijkheid om te blijven slapen op het IFKF. Met name deze laatste leeftijdscategorie is voor publiek de moeite waard om te kijken. Nieuw dit jaar is een speciale All female categorie.

Naast de jam en de wedstrijd is er voor deelnemers en belangstellenden ook nog de mogelijkheid om Freerunning kleding te kopen van meerdere bekende freerunmerken.

Bekende youtubers als hosts

De hosts van dit jaar zijn niemand minder Tim Tygran & Defvin, samen bekend als Seekrz. Ze zijn bekend van hun Youtube kanaal waar ze allerlei avonturen beleven, verlaten locaties bezoeken en natuurlijk freerunnen. In totaal hebben ze al meer dan 16 milljoen views.Tim en Devin doen al jaren aan freerunning en waren ook aanwezig bij de eerste editie van IFKF.

Een wedstrijd kan niet zonder jury en voor deze editie is een professionele jury van binnen en buitenland geregeld.

Zardy de Haan

Het eerste jurylid is ondertussen een vast jurylid van het IFKF, namelijk Zardy de Haan. Zardy de Haan staat al bijna zijn hele leven bekend om zijn vliegende kunsten. Voorheen deed hij dit op zijn skateboard. Maar tegenwoordig heeft hij er niks meer voor nodig. Zardy was tot zijn 14e een gesponsorde skateboarder voor onder meer Stigmatic Groningen en Boards r us Leeuwarden. Totdat hij besloot zich op een nieuwe speelvorm te richten. In 2006 begon hij met freerunning. Zijn inspiratie om te beginnen kwam voornamelijk van het kijken van Jackie Chan films, en de eerste video van David Belle. Toch leek het nog onmogelijk om zelf deze kunsten aan te leren. Maar na een aantal maanden leek dit toch makkelijker te zijn dan hij dacht. Sindsdien is hij blijven trainen, en zorgt hij regelmatig voor nieuw film/trainings materiaal wat hij graag met de buitenwereld wil delen.

Joe Scandrett

Het tweede jurylid van het IFKF 2018 komt uit Engeland. Joe Scandrett traint al voor 12 jaar en heeft podiumplekken bemachtigd in 5 internationale freerunning competities. Hij is bekend van het naar beneden klimmen/springen van hoge gebouwen zonder enige veiligheidsharnas. Toen Joe gevraagd werd voor het IFKF herkende hij direct het evenement aan de hand van een kapotte auto in het parkour, een uniek element van het IFKF.

Silke Solfrank

Met een All female categorie dit jaar was het natuurlijk ook belangrijk om een vrouwelijke jurylid te hebben. Natuurlijk kon dit niemand anders zijn dan de bekende Silke Solfrank uit Duitsland. Silke is een voormalige turnster die het turnen heeft omgeruild voor freerunning omdat freerunning veel vrijer is. Niet zo lang geleden is een item van de BBC over Silke en haar besluit om te switchten naar freerunning nog viral gegaan op social media. Met haar team Ashigaru verzorgt ze regelmatig demonstraties en optredens waaronder op de rode loper van de film Jack Reacher 2 en heeft ze meegedaan met de duitse editie van Ultimate beastmaster en Ninja Warrior.

Meer informatie is te vinden op www.ifkf.nl.