Jonge debattalenten gaan de strijd met elkaar aan in voorronde Friesland

Drachten - Dit jaar gaat BNNVARA voor de eenentwintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland.

Elk jaar strijden zo’n tweehonderd teams om de titel Beste debatschool van Nederland en wordt uit zo’n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Friesland gaat de voorronde dit jaar maandag 4 februari om 10.15 uur van start.

De jonge kandidaten buigen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de verkoop van lachgas, de hoge prestatiedruk bij jongeren en een eventuele vaccinatieplicht. In Friesland specifiek wordt er gediscussieerd over de volgende stellingen: De Provincie Fryslân moet investeren in meer en snellere treinverbindingen, en de Provincie Fryslân moet de opcenten jaarlijks met flinke stappen verhogen om de duurzaamheidsdoelstellingen waar te maken.

De deelnemende scholen uit de provincie Friesland zijn:

Dockingacollege - Dokkum

OSG Sevenwolden - Heerenveen

OSG Singelland - locatie Het Drachtster Lyceum - Drachten

RSG Magister Alvinus - Sneek

Stellingwerf College - Oosterwolde

Christelijk Gymnasium Beyers Naudé - Leeuwarden

Opzet competitie

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

Het ontstaan van Op weg naar Het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma Het Lagerhuis, dat vorig jaar in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nog te zien was in een speciale reeks bij DWDD. De jongereneditie Op weg naar Het Lagerhuis keert sinds 1999 jaarlijks terug bij BNNVARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Friesland, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren te leren debatteren, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt. Aan het eind van iedere voorronde dag wordt ook de uitslag van de schaduwverkiezing voor Provinciale Staten gepubliceerd.