Kinderen nemen raadzaal in Opsterland

Beetsterzwaag - Kinderen uit de hoogste groepen van acht basisscholen in Opsterland nemen van 4 tot en met 8 februari de raadzaal in het gemeentehuis in Beetsterzwaag over.

Op uitnodiging van de gemeenteraad van Opsterland mogen zij ervaren hoe een gemeenteraad werkt en spelen ze het interactieve kinderraadspel Democracity. In dit spel bouwen zij zelf een stad en kiezen welke gebouwen en voorzieningen in de stad moeten komen.

De stad staat in het midden van de raadzaal en bestaat in het begin alleen uit woningen. De kinderen staan voor de vraag wat er nog meer moet komen; bedrijven, veel groen, scholen en kinderopvang of liever een dierenasiel. Tijdens het spel richten de kinderen politieke partijen op en oefenen met het verdedigen van hun keuzes in een democratische samenleving. Om hun doel te bereiken moeten ze overleggen en samenwerken met andere partijen. Na afloop mogen ze vragen stellen aan raadsleden over de overeenkomsten met de raad.

Kennismaking

Het spel is een kennismaking met de gemeentepolitiek, waaraan door verschillende politieke partijen in Opsterland om de beurt wordt meegewerkt.