Wonderlijke wereld in keramiek

Drachten - In De Lawei is van 10 februari tot en met 31 maart een expositie te zien over de wonderlijek wereld in keramiek.

In keramiek is meer mogelijk dan je denkt. Vier hedendaagse keramisten tonen in De Lawei in Drachten hun recente werk. Fantasierijk, humorvol, of zuiver esthetisch. Mirjam Veldhuis, Gertjan van der Stelt, Jeroen Bechtold en Peter Hiemstra laten zien welke wonderlijke werelden er in aardewerk en porselein gecreëerd kunnen worden. Ook is er hedendaags designkeramiek te zien uit de privécollectie van curator Bert Munsterman.

Nederland heeft een bijzondere traditie op het gebied van keramiek. In vroegere tijden werd vooral hoogwaardige gebruikskeramiek gemaakt. In het begin van twintigste eeuw, de tijd van art nouveau en art deco, wordt voor het eerst sieraardewerk geproduceerd. Kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond – geïnspireerd door het toonaangevende interieurtijdschrift Goed Wonen – een sterke belangstelling voor designkeramiek. En die ontwikkeling maakte op zijn beurt de weg vrij voor keramiek als kunst.

Nog steeds wordt er volop designkeramiek gemaakt. Dat blijkt duidelijk uit de bloemlezing die curator Bert Munsterman uit zijn eigen collectie hedendaagse keramiek heeft gemaakt. Gerenommeerde ontwerpers als Marcel Wanders, Hella Jongerius en Frans Molenaar hebben allen opmerkelijke variaties bedacht op vazen, schalen, potten en pannen. En een winkelketen als Hema heeft zich ontwikkeld tot een verrassende opdrachtgever op dit terrein.

Dit gebruiksaardewerk met een sterk kunstaccent, zoals Munsterman dat noemt, vormt een mooie opmaat voor het werk van de vier kunstenaars. Het laat niet alleen zien hoe ver je de basisvormen van gebruiksvoorwerpen kunt oprekken, het is ook een mooie illustratie van wat er gebeuren kan als de kunst het bijna helemaal overneemt en de gebruikswaarde vrijwel geen rol meer speelt. Dan is het nog maar een klein stapje naar de geheel vrije keramiek.

Mirjam Veldhuis, in 1985 afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen, toont aardewerk in humorvolle organische vormen. Het kost weinig moeite er zelfs organismen in te zien: opmerkelijke wezentjes, gestold in hun beweging.

Gertjan van der Stelt baseert zijn werk op geometrische vormen die hij een duidelijke Schwung meegeeft: een cyclische beweging die refereert aan onder andere de spiraalvormen van schelpen.

Jeroen Bechtold studeerde in 1981 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkt in porselein. Zijn oeuvre bestaat uit abstract werk en vergaande interpretaties van gebruikskeramiek, zoals vazen en theepotten.

Peter Hiemstra ten slotte maakt figuratief werk: herkenbare vormen met een vaak humorvolle twist. Hiemstra combineert verschillende materialen in zijn keramiek. Hij maakt ook toegepast werk, zoals herdenkingsmonumenten van keramiek en cortenstaal.

Kijk voor meer informatie op www.lawei.nl/kunst

Tekst: Dirk van Ginkel