Beginnerstoernooi voor judoka's in Burgum

Burgum - In Burgum is afgelopen zaterdag een beginnerstoernooi voor judoka’s gehouden.

De randori-competitie is een nieuw concept dat is bedacht door de lokale judoclub in Burgum. Zij hebben op het industrieterein een dojo (dojo is een zaal waarin Japanse zelfverdedigingskunsten of vechtsporten worden beoefend) recht achter Happy Life 35.

Randori staat voor oefenwedstrijd in het Japans. Wat de Kings hebben bedacht is dat alle judoka's die deelnemen diploma's kunnen verdienen door veel worpen in te zetten. Als ze zes stempels hebben verdiend voor de O Soto Gari (een beenworp) dan krijgen ze daarvoor een diploma, wat de kinderen dan eigenlijk weer dwingt om een andere worp te gaan proberen.

„Het grote voordeel van deze vorm van wedstrijdjes maken is dat de kinderen minder druk ervaren om te winnen of verliezen, ze zijn op een andere manier bezig met het wedstrijdje wat uiteindelijk onbewust zorgt voor een betere ontwikkeling in techniek,” aldus trainer van de judo Kings Niels Béres.

De randori-competitie is een geweldig middel om kinderen weerbaarder, zelfverzekerder en respectvoller te leren worden. Afgelopen zaterdag deden kinderen uit heel Friesland mee, de competitie is dan ook open voor iedereen om aan deel te nemen.

De judoka's mogen zelf begeleiding meenemen of gebruik maken van de begeleiding die de Kings coaches verzorgen tijdens de competitie.

Foto Niels Pál Béres