Schaakclub Bakkeveen nipt ten onder tegen WES-2

Wijnjewoude - – Op 16 januari 2019 verloor Bakkeveen-1 van mede middenmoter WES-2. Nipt en in de slotfase. Het werd 1 ½ - 2 ½ voor de bezoekers uit Wolvega.

De eerste uitslag kwam deze avond van bord 1. Dirk Müller kon met de zwarte stukken maar weinig greep krijgen op Willem de Beurs. Toen deze in het middenspel remise aanbood nam Müller, die op dat moment zeker niet zo goed stond als zijn tegenstander, dat aan; ½ - ½.

Op de tocht

Later op de avond volgde bord 4. Daar was Gerrit Meppelink, eveneens met zwart, zeer voortvarend begonnen met in te slaan op f7. Hij offerde een stuk voor 2 pionnen. De koning van de tegenstander kwam op de tocht te staan maar dat bleek voor zijn opponent, Meinte Wassenaar, allemaal nog op te lossen. De aanval sloeg niet door en Meppelink kwam, ondanks zijn constant aanvallen steeds meer achter de feiten aan te lopen. Uiteindelijk ging de partij verloren; ½ - 1 ½.

Jasper Zijlstra maakte met wit op bord 3 gelijk; 1 ½ - 1 ½ . Hij had een bijzonder boeiende partij tegen Remco Heite, met veel tactische wendingen aan beide kanten. Lang was de partij in evenwicht. Uiteindelijk bleek Heite zich een tikje té passief op te stellen en kon Zijlstra de buit via een mooie flankaanval met zijn torens binnenhalen.

Op rozen

Op bord 4 was het in deze wedstrijd een bijzonder verhaal. Daar had Ben de Vries, met wit tegen Edwin Fabriek, in een pionnen-torens eindspel de duidelijk betere positie. Fabriek had 2 dubbelpionnen en daardoor een aantal zwaktes in zijn stelling en Ben zat, zeker voor een remise, op rozen. Door de stand op de andere borden moest de Vries echter geforceerd op winst spelen. De partij werd zeer spannend en de kansen wisselden tussen beide spelers. Helaas voor de Vries en Bakkeveen wist Fabriek de partij op het laatste moment nog te winnen; 1 ½- 2 ½. Dat was wel erg bitter en winst of verlies lagen hier duidelijk heel dicht bij elkaar.

De schakers van Bakkeveen zakten door dit verlies naar een vijfde plaats in de klasse. Op 22 januari reisden de Opsterlanders af naar Steenwijk, waar voor de Friesland Cup werd aangetreden tegen Steenwijk-1 om een plek in de kwartfinale in het toernooi.

Verslag: Dirk Müller