Simmerdeis krijgt komende twee jaar een ton subsidie van provincie

Drachten - Het zomerfestival Simmerdeis in het Drachtster Slingepark krijgt voor de komende twee jaar een ton subsidie van de provincie Fryslân.

In totaal negen Friese festivals ontvangen subsidie voor 2019 en 2020. Een onafhankelijke commissie beoordeelde de aanvragen en bracht advies uit aan de provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden. In totaal kregen provincie en gemeente vijftien aanvragen binnen. De onafhankelijke commissie beoordeelde veertien aanvragen. Eén aanvraag kwam niet in aanmerking voor een beoordeling.

Podiumkunsten

Simmerdeis ontvangt de 100.000 euro subsidie in de categorie Podiumkunstenfestivals Fryslân. Andere festivals die een zelfde bedrag ontvangen zijn in deze categorie Into The Great Wide Open op Vlieland en het Oranjewoud Festival bij Heerenveen. Het FrUIT Festival in Sneek ontvangt 50.000 euro. De festivalorganisaties vroegen in deze categorie enkel een bijdrage aan bij de provincie.

In de categorie Podiumkunstenfestivals Leeuwarden krijgen vier festivals subsidie. Welcome to The Village, Explore the North, het Fries StraatFestival en CityProms ontvangen ieder 200.000 euro voor de komende twee jaren. De festivalorganisaties vroegen in deze categorie aan bij zowel de provincie als de gemeente Leeuwarden.

In de categorie Media-, beeldende kunst- en letterenfestivals Fryslân ontvangt het Media Art Festival/LUNA 50.000 euro van de provincie.