Lezing over steenuilen

Gorredijk - In de Draaier in Gorredijk wordt dinsdag 22 januari vanaf 20 uur een lezing gehouden die in zijn geheel gewijd is aan steenuilen in Friesland en Drenthe.

Tijdens deze twee uur durende lezing (incl. pauze) neemt Erwin Bruulsema (steenuilencoördinator van Drenthe) de bezoekers mee naar de wereld van het kleinste uiltje van Nederland met vele mooie plaatjes en praktijkervaringen.

Volgens Bruulsema van de Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe gaat het redelijk goed met de steenuilen in Drenthe, maar het kan nog beter. In Friesland is het een heel ander verhaal, daar zijn gelukkig nog steenuilen aanwezig, hoewel het er maar erg weinig zijn. Vrijwilligers van meerdere werkgroepen in Drenthe (en gelukkig ook steeds meer in Friesland) doen hun best om de leefomstandigheden van dit kleine uiltje te verbeteren. De werkzaamheden van de werkgroepen bestaan voornamelijk uit het plaatsen en controleren van nestkasten voor de steenuilen en erfbewoners voorzien van informatie over hoe het erf zo nodig nog efficiënter ingericht kan worden voor de steenuilen en daarmee vele andere erfdieren. Op deze manier wordt er onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van steenuilen.

De steenuilen zijn vogels van het kleinschalig landschap en daar is gelukkig steeds meer aandacht voor, maar daardoor wordt goede voorlichting en bescherming steeds belangrijker om de steenuil optimaal te beschermen en te behouden voor Friesland en Drenthe. Hierover en nog meer vertelt Bruulsema tijdens de lezing. Meer informatie is de vinden op de site www.steenuilenfriesland.nl.