Midwinterkunst Te Plak in it Damshus

NIJ BEETS - In it Damshûs wordt vandaag en morgen definitief het jaar van de Culturele Hoofdstad 2018 afgesloten. Morgen is de expositie Te Plak voor het laatst open.

Kunstenaar Jan Ketelaar uit Drachten verzorgde vanmiddag de opening van Te Plak door enkele gedichten voor te lezen. Ketelaar is de maker van het ijzeren beeld van de naakte vrouw die vorige week op de dijk bij Holwerd is geplaatst in het kader van Sense of Place, ook onderdeel van |Culturele Hoofdstad. Er komt nog een vrouw bij. Samen vormen de beelden het werk Wachten op Hoog Water.

De midwinterkunst van Te Plak is maar twee dagen te zien. Tien kunstenaars, geselecteerd na een landelijke oproep, hebben elk in een veenarbeidershuisje of een andere locatie op het terrein van het open luchtmuseum een kunstproject gerealiseerd met als thema Te Plak. Het park is sfeervol ingericht met verlichte huisjes en muziek (morgen van de groep Sa4) en winterse kost voor de bezoekers.

De expositie is een initiatief van de werkgroep Kunst in Opsterland, die in de week voor Pinksteren al zo’n 180 schoolkinderen uit de gemeente Opsterland uitnodigde om zich uit te leven op dit thema. Ook hun werk is te zien in it Damshûs. De expositie wil bezoekers laten nadenken over de plek waar ze verblijven of wonen. Wat is er voor nodig om je ergens Te Plak te voelen? Waarom voel je je juist hier thuis. Ben je hier op je plek? Friezen zijn vaak erg trots op hun Fryslân, hoe komt dat? Kunnen migranten hier ook Te Plak zijn of komen? De setting van It Damshûs geeft ook te denken over de barre omstandigheden van eerdere bewoners.

De expositie bij It Damshûs aan de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets is zaterdag nog open van 14.00-21.00 uur.

www.kunstinopsterland.nl

Foto’s Jessica Tuinstra