Wytze van der Land: ‘Waar waren de dolfijnen bij Krakatau?’

De Wilgen - Het gebied tussen Anyar en Pagalaran, aan de westkust van Java, is zwaar getroffen door een enorme vloedgolf. Wytze van der Land uit We Wilgen werkte jaren in de regio en schreef bijgaand artikel als oproep om te helpen.

De vloedgolf werd veroorzaakt door het in elkaar storten van de zijwand van Anak Krakatau, het kind van de gewelddadige Krakatua vulkaan. De bewoners van het gebied langs de kust hebben het uitzicht op die twee bergen, die als een pyramide boven de zeespiegel van de straat van Sunda uitsteken.

Vissers

Ik heb er een aantal jaren mogen werken en heb de lokale bevolking goed leren kennen. We huurden daar een bungalowtje van een vissersgezin, zodat we niet iedere dag over de smalle Gouverneur Daendels weg naar Jakarta terug hoefden te rijden. De vissers uit het dorp Anyar kenden de zee op hun duimpje en gingen er ’s nachts met hun 2-persoons kano op uit om een kilometer uit de kust urenlang rond te dobberen om vis te vangen.

Ook leven in die omgeving de bedreigde Badui’s. Een heel bijzonder volk met een geheel eigen cultuur en een grote betrokkenheid bij de natuur en de goden die zij vereren. Hun voorouders hadden hun grootouders verteld dat de goden de Krakatau in 1883 hadden laten exploderen met alle gevolgen van dien. Er vielen toen 36.000 doden en er was 5 jaar voor nodig om de, door de vulkanische as veroorzaakte, temperatuurverlaging van de aarde weer teniet te doen. De oude vuurtoren van Anyar, met muren van een kleine meter dik, werd compleet van zijn fundament geslagen en kwam in brokstukken in een 500 meter verder gelegen berggebied terecht.

Dolfijnen

Ik ging regelmatig met Arifin, de beste visser uit Anyar, ’s avonds in het donker mee de zee op om te vissen bij het licht van een petroleum lampje. Hij vertelde mij dan de belangrijke verhalen van de Badui- en Javaanse cultuur die er volgens hem in het leven toe deden. Ook gingen de verhalen over hun afhankelijkheid van de natuur. Daarom moest je de goden niet verzoeken. De mensheid was volgens hem ooit door de explosie van de oude Krakatau gewaarschuwd dat het zomaar kon zijn afgelopen.

Daarop vertelde ik hem het oude bijbelse verhaal van de zondvloed, de ark van Noach en de regenboog als een teken dat er nooit meer zo’n vloed zou komen. Hij begreep het verhaal en maakte mij duidelijk dat zij ook een teken van de goden hadden gekregen dat er nooit meer zo’n explosie zou komen met zo’n enorme vloedgolf. Als er regelmatig een school kleine dolfijnen rond je bootje zwom, dan wist je dat de goden geen plannen hadden om de aarde weer te laten braken en exploderen.

Rampzalige golf

Maar het gebeurde toch, zonder aankondiging van een hogere macht. Het onder water gegroeide kind van de oude Krakatau vulkaan barste van onderen open en er volgde een rampzalige golf, die al meer dan 400 mensenlevens heeft gekost. Ik heb geprobeerd om een aantal bekenden te bellen, maar ik vrees nu dat ze misschien niet meer in leven zijn. Alleen Yussof, het oude wijze dorpshoofd reageerde en vertelde mij dat er vanaf juni, toen de vulkaan voor het eerst uitbarstte, geen dolfijnen meer door vissers waren gezien. Ze hadden gebeden, maar de dolfijnen kwamen niet terug. Nu hadden ze hulp van mensen nodig voor medicijnen en voedsel. Ze konden onderdak krijgen bij de families van de anders zo gesloten Badui families, die in de hogere regionen wonen.

U kunt ze ook helpen door geld voor medicijnen te doneren Kijk op de site van het Rode Kruis en volg de ontwikkelingen op de voet. U kunt zien wat men doet met uw donatie voor de getroffen bevolking. Laten we hun helpen. Misschien komen de dolfijnen ook weer terug.

Wytze van der Land

Wytze van der Land maakte de afgelopen twee jaar met zijn echtgenote Joan een reis per camper naar Singapore, Indonesië en Australië en weer terug naar Friesland. Daarvan deed hij verslag op de site van de Drachtster Courant