Lezing over Mark Rothko in de dorpskerk in Oosterwolde

Opsterland-Ooststellingwerf - In de Dorpskerk in Oosterwolde wordt dinsdag 15 maart van 20.00 tot 22.00 uur een lezing gehouden over het werk van Mark Rothko.

Onder de bezielende leiding van Margaret Breukink is het een avond in samenwerking met de Werkgroep Activiteiten Dorpskerk, Vorming en Toerusting Oosterwolde en Stichting Kunstwerf. Beroemdheden en gewone stervelingen wisselen elkaar af in Jan Brokkens Baltische zielen (2010), waaronder ook Marcus Rothkowitz uit Daugavpils, de later wereldberoemde Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970). Mark Rothko werd in 1903 geboren als Marcus Rothkowitz in Daugavpils (Dvinsk) in het tegenwoordige Litouwen. Rothko’s iconische schilderijen bestaan uit raadselachtig vibrerende kleurvelden. Rothko’s schilderstijl maakte hem wereldberoemd. De interactie met de bezoeker was voor Rothko van groot belang. Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt.   In 1964 vroeg het echtpaar John en Dominique de Menil, filantropen en kunstverzamelaars in Houston, Rothko om een serie van veertien schilderijen te maken voor de door hen te bouwen kapel. De laatste jaren van zijn leven verslechterde Rothko’s gezondheid en werd zijn kleurgebruik somberder en donkerder. In 1970 pleegde Rothko zelfmoord. De kapel werd na de dood van Rothko, als spiritueel centrum ingewijd.
Margaret Breukink is als docent kunstgeschiedenis verbonden aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam.