Nieuwe Animal Rescue Vehicle voor de Dierenbescherming

DRACHTEN - Dorien Mekel van Dierenambulance De Wouden heeft vanochtend de nieuwe Animal Rescue Vehicle in ontvangst genomen. De wagen wordt gebruikt bij het vervoer van grote aantallen dieren.

Foto's Harry van der Linde
De spiksplinternieuwe Animal Rescue Vehicle zal in de noordelijke provincies ingezet worden bij ontruimingen en dergelijke om de dieren naar de opvang te brengen met minder stress en met minder belasting voor het milieu. Het transportvoertuig krijgt haar vaste standplaats in Drachten bij Dierenambulance De Wouden, naast dierenasiel De Swinge in de wijk Himsterhout. In de nieuwe dierenambulance is plaats voor 49 dieren, maar de ruimte kan aangepast worden met eventueel grotere- of kleinere kooien.
De Animal Rescue Vehicles (ARV's) zijn speciaal ontworpen voor het vervoer van grotere aantallen dieren tegelijk. In het voertuig zijn drie compartimenten om verschillende diersoorten tegelijk te kunnen vervoeren, zonder dat ze last hebben van elkaar. De indeling van de wagens is flexibel en kan naar behoefte worden aangepast. De laadruimte bestaat uit makkelijk en grondig te reinigen oppervlakten, waardoor gevaar voor besmetting en verspreiding van infecties tot een minimum beperkt worden. Postcodeloterij De aanschaf van deze nieuwe generatie vervoermiddelen voor dierennoodhulp was alleen mogelijk dankzij een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij. De komende tijd worden er nog meer ARV's opgeleverd, in totaal komen er zeven. Deze komen verspreid door heel Nederland te staan, zodat ze overal inzetbaar zijn. Dergelijke voertuigen waren er in Nederland nog niet. ,,In Amerika hebben ze hun nut bewezen en dat gaat nu ook in ons land gebeuren," vertelde directeur Frank Dales tijdens de officiële presentatie in oktober 2015. ,,Denk bijvoorbeeld aan ontruimingen bij dierenverzamelaars. Nu worden daar veelal dierenambulances bij ingezet, wat niet alleen omslachtig is, maar ook veel belastender voor dier, mens en milieu.'' In de praktijk moet nu talloze keren gereden worden om dieren naar een tijdelijk opvangadres te brengen. "Onze ervaring is dat er dan onnodig veel emotie en stress ontstaat. Bij de dieren, maar ook bij de eigenaar.” Dierenambulance Dierenambulance de Wouden is in 2015 begonnen als onderdeel van de Dierenbescherming. De organisatie nam bij De Swinge de plaats in van Dierenambulance Zuidoost Friesland, die zelfstandig verder ging aan de Tijen. De dierenambulance de Wouden rijdt 7 dagen per week en 24 uur per dag . Ze helpen gewonde en zieke dieren, zowel huisdieren als in het wild levende dieren. Daarnaast vervoert de dierenambulance zwerfdieren. Het werkgebied is de gemeenten Smallingerland, Opsterland en Ooststellingwerf. Ook voor particulier vervoer, bijvoorbeeld van en naar de dierenarts kunnen eigenaren van dieren terecht bij de Wouden. Dankzij de Nationale Postcode Loterij beschikt de dierenambulance sinds november 2015 ook over een elektrische diertransporter. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan milieuvriendelijker diervervoer. Het telefoonnummer van Dierenambulance de Wouden is 06 - 20 45 43 12.