Kransleggingen door basisscholieren bij monumenten in Gorredijk

Opsterland-Ooststellingwerf - Leerlingen van De Flambou, De Vlieger/Tsjerne, De Trimbeets en De Librije hebben vanochtend, donderdag 14 april, kransen en bloemen gelegd bij oorlogsmonumenten in Gorredijk.

Gorredijk is op 14 april 1945 bevrijd. De kranslegging door basisscholieren gebeurde dit jaar voor de 27e keer. Anders dan andere jaren werden de kransleggingen dit jaar allemaal tegelijk op hetzelfde tijdstip gehouden. Vanochtend legden de kinderen van De Librije en De Trimbeets een krans bij de Gerke Numanbrug; bij het monument in de hoekgevel van het pand waar Puer in is gevestigd en de gedenksteen van Gerke Numan in de muur van de brug (zie foto's). Tegelijkertijd werden er bloemen gelegd op de Algemene Begraafplaats aan de Hegedyk ; bij het monument van de gevallen verzetsstrijder. Tevens werden er bloemen gelegd in het Streekmuseum aan de Hoofdstraat, bij de koperen gedenkplaat van Jan Eisenga. Bij de Gerke Numanbrug Bij de Gerke Numanbrug werd een inleidend verhaal verteld door de leerkracht, waarna de krans werd gelegd. Daarna kwamen er een aantal kinderen aan het woord met een gedicht of verhaal. Toen werd er een minuut stilte gehouden om te herdenken. Jammer genoeg waren de kinderen niet zo duidelijk te verstaan wegens het ontbreken van geluidsapparatuur.
Bij de krans is een map komen te hangen met de verhalen en gedichten die de kinderen hebben gemaakt naar aanleiding van dit mo(nu)ment, zodat de aanschouwers en voetgangers dit kunnen bekijken. Adopteer een monument Het monument bij de brug in het centrum is geadopteerd door De Trimbeets en De Librije, het monument op de begraafplaats en het monument in het Streekmuseum zijn geadopteerd door De Flambou en Vlieger/Tsjerne.
In 1989 zijn vier basisscholen in Gorredijk gestart met het project Adopteer een monument. Dit project is een initiatief van de Stichting Februari 1941, waarbij men zich vooral richt op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Eerst voor een periode van vijftien jaar hebben De Flambou, De Vlieger, De Trimbeets en De Librije een monument in Gorredijk geadopteerd. Inmiddels is de kranslegging al voor de 27e keer georganiseerd. In 2004 is ook De Tsjerne deelnemer geworden aan het project. Het doel van deze adoptie is, dat de jeugd door middel van lessen op school, waakzaam wordt en blijft voor sluimerend fascisme en racisme om ons heen. In de scholen hangt een plaquette, die aan de deelnemende scholen is uitgereikt. Foto's: Grietje van der Reijnst-Brak / www.hetstaaterop.nl