Voltawerk Gorredijk opent belevingsgerichte omgeving

Opsterland-Ooststellingwerf - GORREDIJK - Woonzorgcentrum Voltawerk in Gorredijk heeft vanmiddag, donderdag 21 april, een belevingsgerichte omgeving in gebruik genomen.

De woningen, gangen en de multifunctionele ruimtes zijn de afgelopen periode getransformeerd in een belevingsgerichte omgeving voor de cliënten. De moderne meubels zijn vervangen door herkenbare meubels van vroeger. Het bijzondere is de toepassing van fotonostalgie. Dit is een creatieve manier om bijvoorbeeld ramen te voorzien van herkenbare items zoals een boekenkast, een landschap of een keukenraam compleet met gordijntje en potten geraniums. Rondleiding
Marissa van der Welle, welzijnscoach, gaf een rondleiding met tekst en uitleg.  Er werd verteld over het tot standkomen van de belevingsgerichte omgeving. Het verkregen resultaat is mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage De Freonen fan Voltawerk en de Miente voor het aanschaffen van fotonostalgie. Voorzitter van de stichting, Pier Postma, vertelde hierover. De bestuursleden Dhr. Roesink en Mw. H. Steneker-Zonderland waren ook namens het bestuur aanwezig. Herinneringen aan vroeger
Veel spullen zijn verzameld naar aanleiding van oproepen of aangeleverd door familie en/of uit de kringloopwinkel gehaald.
Er zijn ook 'leefboxen' gemaakt, ook met oude spulletjes van vroeger, zoals een telraam, kwartetspel, Ot & Sien boek, noem maar op. Familieleden en personeel kunnen hier dingen uitpakken en aan de bewoner laten zien.
Ook wordt er gewerkt met een vragenwaaier. Dit is een boekje waar allemaal gesloten vragen in staan om de mensen te prikkelen voor een reactie en wat ze misschien ooit beleefd hebben.
Dit roept bij de mensen de herinneringen aan vroeger op. Thuis voelen
Wie nu het gebouw van Voltawerk binnenloopt, ziet warme kleuren gebruikt, leuke 'ouderwetse zitjes', en mooie posters op de ramen met afbeeldingen van bijvoorbeeld tuinen.
Het is ook de bedoeling dat deze inrichting en deze spullen het leefplezier van de bewoners vergroot en dat de mensen zich veilig en thuis voelen. Foto's: Grietje van der Reijnst-Brak / www.hetstaaterop.nl