Kunstroute Ooststellingwerf trekt veel bezoekers van buiten

Opsterland-Ooststellingwerf - Kunstroute Ooststellingwerf heeft deze editie veel bezoekers van buiten de gemeente getrokken. 

Theo van Gilst, voorzitter van Stichting Kunstwerf, was dagdeelgastheer bij de overzichtsexpositie van de Kunstroute Ooststellingwerf 2016. ,,Het liep aardig door met bezoekers. Eén bezoeker zat op een camping in Bakkeveen, woonde in Udenhout en was onder de indruk van Ooststellingwerf en haar kunst”, aldus van Gilst. Opvallend ook dit jaar waren de vele bezoekers van buiten de gemeente: mensen die specifiek naar de kunstroute kwamen. Totaalprogramma samenstellen Janou Sipsma: ,,Dit is de zevende edtie van de Kunstroute. In de beginjaren zagen we veel mensen uit eigen omgeving, maar nu vooral nieuwe gezichten van buiten de gemeente. Het zou goed zijn om eens met ondernemers om tafel te gaan of we er niet een all-in weekend van kunnen maken. Met overnachting, eten en kunst kijken: een totaalprogramma, een uitgestippelde route. Eerst bezoek aan de Kunstwerfplaats en dan een persoonlijke route aansluitend bij de interesse, welke kunstenaars spreekt aan en waar zijn mensen naar op zoek? Dat is wat we nu ook doen, maar we zouden dat duidelijker in samenwerking met elkaar kunnen ontwikkelen. De kunstroute heeft een duidelijke toeristische meerwaarde.” Naast kijkers ook kopers De bezoekers die de ateliers bezochten waren erg geïnteresseerd.  In Nijeberkoop was het zaterdag wel opvallend stil, gelukkig kwam dat op zondag en maandag nog goed op gang met ruim dertig bezoekers per dag. En er is ook verkocht. Margriet Moerenhout: ,,Al jaren heb ik een prachtig collier, mijn  ‘showpiece’. Deze had ik al eerder tentoongesteld. Maar nu is hij verkocht aan een mevrouw die hem al eerder had gezien."  Ook waren er veel bezoekers bij Alice Buis, die de hele maand nog open is voor bezoek. Naast kijkers waren ook daar kopers. De nieuwe locaties in Donkerbroek zijn zeer goed bezocht, bezoekers waren erg te spreken over de ontvangst en de uitleg over het werk. Van het abstracte werk van Inge Poortvliet naar de sprekende schilderijen van Zwannie Menger en dat in één dorp.  Bij Saber Mikael was het zo gezellig dat sommige mensen daar langer bleven dan gepland. Saber werkt in zijn woonhuis of eigenlijk woont hij in zijn atelier. Hij leeft voor zijn kunst en zijn kunst leeft met hem. Hij geeft workshops en werkt met vluchtelingenkinderen. Hij maakt abstracte beelden van metaal, hout en brons. Ruim duizend bezoekers Terugkijkend zijn er ruim duizend bezoekers geweest op de vijftien locaties. De expositie van Stichting Nobilis is nog langer te bezoeken, de rest van de ateliers zijn ook altijd te bezoeken maar dan op afspraak.
Volgend jaar met Pinksteren gaan alle deuren weer open. ,,Het moet een begrip worden: met Pinksteren kunst kijken in Ooststellingwerf", aldus Kunstwerf.