Zomerrubriek: Welkom aan boord in Gorredijk

GORREDIJK - De komende weken is in De Woudklank online en in de papieren versie elke week een aflevering te lezen van de zomerrubriek Welkom aan boord in Gorredijk; over vakantievieren op het water van de Turfroute. Piet en Siepie Faber bijten het spits af.

Tekst en foto’s: Keimpe Vlietstra.

Wie bent u en waar komt u vandaan?

,,Wij zijn Gerrit en Dina de Vries uit Zoutkamp.”

Wat is de naam van de boot?

,,De boot heet Broadschol, het Groningse woord voor braadschol.” Daar zit een verhaal achter. Gerrit de Vries komt uit een geslacht dat al generaties lang de kost verdient met de visvangst vanuit Zoutkamp.

,,Ik herinner mij nog dat de broer van mijn opa, ‘oom Odde’, de versgevangen platvis met een handkar, soms met een hond ervoor, uitventte in de omliggende dorpen. Hij riep dan: ‘Broadschol! Soltkamper Broadschol!’ ”

Vaart u de Turfroute of bent u toevallig in Gorredijk terecht gekomen?

,,Wij varen de Turfroute. Wij hebben deze route al een paar keer eerder gevaren en dat is ons prima bevallen. Een paar uurtjes varen, aanleggen en dan op de fiets de omgeving verkennen. Vanuit Gorredijk kun je prachtig op de fiets naar Beetsterzwaag. Vorig jaar hebben we zo een stuk door Drenthe gevaren: Smilde, Meppel, Hoogeveen. Dat was ook erg mooi. Dit jaar waren we eerst in Sneek, maar daar vonden wij niet wat wij zochten, dus toen hebben we het plan opgevat om de Turfroute nog maar eens te doen. En Gorredijk is een prima aanlegplek, alles bij de hand.”

Hoe lang bent u al onderweg?

,,Normaal vertrekken wij met Pinksteren, maar dit jaar was het een maandje later.” Dina: ,,Thuis hebben we alles goed geregeld, mijn broertje zorgt voor de tuin en onze dochter zorgt voor de post. Als wij thuiskomen hoeven we niet, zoals vroeger het geval was, dagen in de tuin om het onkruid op te ruimen.”

Hoe lang gaat de bootreis nog duren?

,,Wij verwachten dat we, net als andere jaren, in de loop van september weer naar huis gaan. Het hangt ook wat van het weer af.”

Wat zijn uw favoriete bezigheden als u voor de wal ligt?

,,Zoals gezegd maken wij graag fietstochtjes. Verder wat lezen, wat puzzelen, maar spelletjes doen vinden wij ook leuk. Borreltje er bij, dat is genieten.” Dina vult aan: ,,En even winkelen, dat kan heel goed in Gorredijk. En ik moet natuurlijk nog even naar de Kringloopwinkel hier vlakbij.”

Gaat u ieder jaar met de boot op vakantie?

,,In ieder geval al 25 jaar. Vroeger voeren we bijna de hele dag, wij zijn heel Nederland wel doorgevaren maar we gingen ook wel naar ook België en Duitsland . Dat doen we niet meer. We varen maximaal drie uurtjes en leggen dan aan; dat is voor ons genieten.”

Wat was uw mooiste bootreis?

,,Eigenlijk waren alle bootreizen even mooi. Maar Drenthe en de Turfroute zijn favoriet.” Dina: ,,Als straks de schoolkinderen de bruggetjes voor ons opendraaien, dat vinden wij zo leuk, daar hebben wij altijd wat kleingeld voor klaar liggen. ”

Hebt u nog een leuke anekdote om mee af te sluiten?

,,Nou een anekdote, maar gisteren waren we hier even het dorp in, toen ontdekten wij dat vrienden van ons uit Zoutkamp aan de andere kant van Gorredijk liggen met de boot, wat een toeval niet?”