Op zoek naar sporen van de das

OLDERBEKOOP - Elk dier laat zijn sporen na en tijdens deze excursie in het kader van ‘Op zoek naar...’ staan de sporen van de das centraal. Op zondag 31 juli van 10.00 tot 12.00 uur organiseert It Fryske Gea een wandelexcursie in het natuurgebied Delleboersterheide nabij Oldeberkoop.

De das

De das was uitgestorven in Fryslân, maar is weer geherintroduceerd. De herintroductie is een groot succes en momenteel zijn er rond de 100 dassenburchten in Zuidoost-Fryslân te vinden. Op de Delleboersterheide zijn verschillende dassenburchten aanwezig. De dassen zijn alleen zeer schuw en laten zich niet vaak aan bezoekers zien. Met de gids zoeken de deelnemers naar sporen van deze dieren, zoals wissels en latrines. Wissels zijn paden die veel worden gebruikt door dassen en een latrine is een plek die de das als toilet gebruikt. De dieren houden hun dassenburcht namelijk graag schoon en doen hun behoefte elders.

Tijdens de wandeling vertelt natuurgids Johannes Schurer over de dassen in dit gebied. Het vinden en herkennen van sporen komt ook aan bod. Opgaven kan tot uiterlijk een werkdag van tevoren voor 12.30 uur via 0512-381448 of www.itfryskegea.nl. Deelname is voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas gratis, niet-leden betalen € 4,- (tot en met 12 jaar €2,00).