Zomerrubriek | Welkom aan boord in Gorredijk

Opsterland-Ooststellingwerf - In de Zomerrubriek Welkom aan boord in Gorredijk staan elke week, online én in de krant, vakantievierders op het water van de Turfroute centraal.

Tekst en foto's: Keimpe Vlietstra
  1. Wie bent u en waar komt u vandaan?
,,Wij zijn Rikus en Ymie Hammer uit Hasselt, Overijssel.”
  1. Wat is de naam van de boot?
Rikus: ,,De boot heet CONDOR, een grote gier uit Zuid-Amerika. De boot is gebouwd in 1923 in België. Eerst heette hij Horizon, daarna is hij omgedoopt naar Hobby en toen wij hem in 1979 kochten hebben wij hem CONDOR genoemd, naar de zeesleper, waar ik na een loopbaan als zelfstandige binnenschipper, jarenlang kapitein op ben geweest. Het varen zit mij in het bloed, ik heb van jongs af aan gevaren."
  1. Vaart u de Turfroute of bent u toevallig in Gorredijk terecht gekomen? Wat is het leuke aan de Turfroute?
,,Als jonge jongen ben ik meegevaren met een schip, dat bruinkool vervoerde van Harlingen naar gasfabriek De Vulcaan in Gorredijk. Dat heeft blijkbaar indruk op mij gemaakt, want ik wilde met de Condor naar Gorredijk om die plek weer op te zoeken. Een jaar of vijf geleden waren wij op weg hier naartoe, toen we in Aldeboarn aan de grond kwamen te zitten; we hebben een diepgang van 1.40 meter. Zij waarschuwden ons toen maar niet verder te varen omdat we dan weer vast zouden komen te zitten. Maar Gorredijk bleef trekken. Via de Ulesprong zijn we hier toch terecht gekomen. Nu liggen wij iedere zomer een behoorlijke periode op deze plek. We hebben hier al veel mensen leren kennen.”
  1. Hoe lang bent u al onderweg?
Ymie: ,,We liggen hier alweer enkele weken.”
  1. Hoe lang gaat de bootreis nog duren?
,,Afhankelijk van het weer zijn we tot ongeveer begin oktober onderweg. Dan leggen we weer aan in Hasselt. Vorig jaar zijn we pas 18 oktober vertrokken.”
  1. Wat zijn uw favoriete bezigheden als u voor de wal ligt?
,,Wij houden van fietsen en wandelen in de omgeving. Vorige week zijn we bijvoorbeeld naar Jubbega gefietst en via Lippenhuizen weer terug.” Ymie vult aan: ,,verder vinden wij het heel gezellig om een praatje te maken met de mensen die hier wonen of die hier met hun boot liggen.”
  1. Gaat u ieder jaar met de boot op vakantie?
,,Wij zijn iedere zomer een aantal maanden met de boot onderweg.”
  1. Wat was uw mooiste bootreis?
,,Dat was de tocht naar Frankrijk, via Luxemburg, Straatsburg, Saarbrücken en Nancy. We zijn onderweg 250 sluizen gepasseerd, het dagrecord staat op 24. Maar wij zijn er erg handig in, geen probleem. De langste tunnel onderweg was er eentje van zes kilometer!”