Baskische film met Stellingwerver ondertiteling in Filmhuis Oosterwolde

Opsterland-Ooststellingwerf - Filmhuis Oosterwolde vertoont zaterdag 8 oktober om 20.00 uur de Baskische film Amama, in Hotel de Zon. De film wordt Stellingwerfs ondertiteld. 

Amama vertelt het verhaal van een boerenfamilie op het platteland van het Spaanse Baskenland. Met name de vader heeft er grote moeite mee dat zijn volwassen kinderen nieuwe wegen inslaan. Het traditionele leven op het platteland en het moderne stadse leven komen in de film scherp tegenover elkaar te staan. De wijze Amama (Baskisch voor oma) kijkt stilzwijgend toe hoe de ontwikkelingen binnen haar familie zich voltrekken.
Het thema van de teloorgang van de traditionele plattelandssamenleving is universeel; de veranderingen op het platteland en het daarmee dikwijls gepaard gaande generatieconflict is voor velen van ons ook heel herkenbaar.
Deze Baskisch gesproken film is door de Stellingwarver Schrieversronte naar de Stellingwerven gehaald en speciaal voor deze gelegenheid ondertiteld in het Stellingwerfs. Maar geen nood voor wie dat niet goed kan lezen: ook in Baskenland spreken plattelanders niet veel. De sfeer, de spanning en de landschappelijke beelden vertellen ook het verhaal.
In februari van dit jaar zorgde het Europees Bureau voor Kleine Talen er al voor dat Amama in Slieker Film in Leeuwarden te zien was met Friese ondertiteling. Reserveren: www.kunstwerf.com. Voorproefje: https://youtu.be/N_7EK8AB4G0