Vijfde editie Hutspop XL in Oosterwolde

Opsterland-Ooststellingwerf - In het centrum van Oosterwolde wordt vrijdag 4 en zaterdag 5 november de vijfde editie van muziekfestival Hutspop XL gehouden.

Op vrijdag in het JOP en in de Miente: de Stroatklinkers met Groningse blue grass. Wie muzikaal talent heeft kan gebruikmaken van het open podium of meedoen aan een Jamsessie in het JOP. Ook speelt de band Static System een set.

Zaterdag is het genieten van de muziek op straat en in de winkels. Om 12.00 uur begint het programma met Elsersmart in de Stipepassage, daarna gaan de jongeren van Jeugd Orkest Ooststellingwerf (JOO) los in de Stationsstraat, onder leiding van dirigent Ruud Extra.

Waterkantkoor Compagnons Vrouwlu treedt ook op. Het koor bestaat uit veertig zangeressen en wordt begeleid door drie accordeons en een dwarsfluit. Het geheel staat onder leiding van Martin van den Hurk. Just4Fun sluit het programma op straat af met een uitgebreid repertoire. In de Hema wordt bovendien een dansdemonstratie gegeven.

Vanaf 15.00 uur is er muziek in de winkels. In de Bruna treedt Soep op:  twee flamboyante jongen mannen die eigen nummers schrijven op het randje van cabaret en luisterliedjes. Mika en Robin volgen de theateropleiding Artez in Zwolle.

Bij Schoen- en Sportmode spelen Sjouke van der Heide, Robin El Hage en Levi Claassen Ierse muziek. Robin studeerde dit jaar cum laude af aan Codart in Rotterdam, afdeling wereldmuziek. Robin speelt op accordeon en Levi op Cajon. Robin speelde al eerder op Hutspop XL en zorgde toen voor veel beroering.

In Tapijtcentrum Oosterwolde treedt Bovenste Knoopje Open op, Sjoerd en Job schrijven eigen nummers en zingen tweestemmig. Hun muziek is een stoofpotje van persoonlijke gevoelens of momenten, kleine kunstigheden, kekke melodieën, karakteristieke stemmen en houterige gitaarloopjes. Hylke W. Faber wou eigenlijk naar de Poiesz maar staat nu in de Blitz tussen de kleding en zal zijn teksten aanpassen op de locatie.  

Op alle elf locaties ontdek je eigentijdse muziek. Vanuit Rouveen komt ROO weer naar Oosterwolde, te horen in Perron 11.

Deze vijfde editie wordt gecompleteerd door een Fairtrademarkt. Na muziek in de winkels kan men terecht voor een Hutspotplate in Hotel de Zon, om daarna door te gaan naar Stationsplein 2 of de Kampus voor het Federatie Festival, elke vereniging geeft een optreden van vijftien minuten, een afwisselend programma van blaasmuziek van  fanfare, Harmonie en Brassband.

Nog even losgaan op Hutspop Xl kan tot de late uurtjes in Stationsplein 2 met de band Komt wel goed joh, een lokale band met een breed repertoire. Daarna Orange Rivers met pop, rock en blues en Sookie Sookie brengt soulvolle funk.