Vijfde editie Hutspop XL in Oosterwolde geeft herfst extra kleur

Opsterland-Ooststellingwerf - In het centrum van Oosterwolde is vrijdag en zaterdag de vijfde editie van muziekfestival Hutspop XL gehouden.In een overvolle uitverkochte zaal van de Miente in Oosterwolde startte Hustpop Xl 2016 op vrijdagavond met de Groningse band de Stroatklinkers. Bijzonder aan deze band is dat ze hebben gekozen voor het Groningse dialect in combinatie met bluegrass-muziek. De sfeer in de Miente zat er goed in.

In het JOP werd er flink gejammed, de band Static System sprong bij en zorgde voor een ongedwongen sfeer.

Zaterdag zorgde Elser Smart er meteen voor dat de sfeer op straat er goed in kwam, heerlijke meezingers en levensliederen, maar vooral het plezier hebben met elkaar maakte dat je er direct blij van werd en wel even bleef staan luisteren.  Ze kregen na afloop een Fairtrade roos want ook was er deze dag aandacht voor Fairtrade producten. De Fairtrade Groep Ooststellingwerf bracht  'eerlijke' producten aan de man en vrouw.

Ook al was het koud en ontstemde de instrumenten wat van de kinderen van JOO, Jeugdorkest Ooststellingwerf, ze speelde dapper door. Onder leiding van Ruud Extra zorgde ze voor een gevarieerd programma.  Toen Just4Fun op het hoofdpodium kwam te staan vulde de hele Stationsstraat zich met winkelend publiek en muziekliefhebbers, die speciaal naar Oosterwolde waren gekomen voor de muziek. Kennismaken met dans

In de Hema werd men verrast door het wedstrijdpaar Eric en Jessica van de Burgt. Het middenpad was vrijgemaakt en daar danste ze zij vol overgave o.a. de quicstep, de tango en  American Smooth. De prachtige danskleding van Jessica paste goed in de entourage van 90 jaar Hema. Clarette van Dansstudio Clarette en Leon gaf het danspaar nog enkele aanwijzingen maar ook zij stond vooral te genieten: ,,Leuk om te doen, juist op andere plaatsen mensen laten kennis maken met dans. Ze komen misschien nooit naar een danswedstrijd kijken maar toch blijven ze nu even staan.” Daarna speelde Martijn nog op z’n keyboord, hij nam zijn eigen publiek mee. Tot sluitingstijd speelde Marka en Jan van het BosFolk in de Hema. Jan op gitaar en Marka op verschillende blokfluiten. Ze zongen Nederlands en Friestalige Folk muziek. Jan: ,,Ik heb alle teksten van Bob Dylan bestudeerd, ik vind het mooi als er verschillende lagen in de teksten zitten.” Muzikale stamppot

Janou Sipsma van de organisatie: ,,Dat is waar Hutspop voor bedoeld is, een muziekfestival met verschillende stijlen en smaken. Op deze manier proberen we mensen in contact te brengen met verschillende soorten muziek. Een muzikale stamppot."

Brigitte Hoogkamp danste met haar leerlingen in de Fietsenwinkel van André, naast zelf dansen is lesgeven ook haar passie en dat was te zien.

Om 15.00 uur begonnen de muzikanten in de winkels. Een leuk concept: professionele en semi professionele muzikanten deden mee.  ROO uit Rouveen stond in Perron 11.  Jaap Roo: ,,Vorig jaar waren we hier voor de eerste keer toen met de hele band in de Fietsenwinkel van André nu dus tussen de kleding. Wat het bijzonder maakt is dat mensen die niet direct naar een concert van ons komen hier wel blijven staan luisteren. We hebben flink wat CD’s verkocht. Mooi want we gaan nu  weer de studio in om bezig te gaan met ons volgende Album. Hutspop was één van de laatste optredens dit jaar.” Knoop het in je oren

In de Bruna was het soms gewoon te druk, de twee heren Ruben en Mika maakte er een muzikale Soep van.  Gevoelige nummers die direct raakte tot cabaret-achtige liedjes. Voor Hutspop schreven ze speciaal een nummer. ,,Knoop het in je oren, stamp het in de grond. Het is Hutspop.” Ze vulden elkaar prachtig aan, Ruben pakte met gemak de hoogste noten.

Ziporra Tieman was in haar eentje in Sake Store. Want ook dat hoort bij de muziekwereld, dat bands weer uit elkaar vallen dus helaas was er geen ‘newspaper taxi’. Maar wel de prachtige Nederlandse, Engels en soms Noorse liedjes van Ziporra op haar gitaar met eigen muziek. Zippora Tieman doet veel verschillende dingen op muziekgebied. Ze coacht kinderen om in een te band te leren spelen, is begeleider op een muzikale dagbesteding, maar geeft ook songwriting workshops, van recreatief tot trainingen.

Wat ook deze 5de editie weer opviel was de prachtige akoestiek in de winkel van Witpeerd Optiek. De stemmen van Maris en Eva zorgde ervoor dat de winkel de hele tijd vol zat. Bijna kwetsbaar zaten ze daar tussen de brillen, ze vulden elkaar muzikaal zo goed aan dat je wel moest blijven luisteren.

In de kinderwinkel Kidsfashion Koekoek, probeerde Victoria Nair-Price kinderen aan het muziek maken te krijgen. Als blokfluit docent en creatieve workshopgever voor Kunsten en COO, is dat wat haar blij maakt, zelf klassiek geschoold, vindt ze het vooral van belang om kinderen in aanraking te laten komen met muziek. Meer info over wat ze allemaal doet in Ooststellingwerf op www.blokfluitencreatievemuziek.nl.

Bij Schoen- en Sportmode Sjouke van der Heide zaten Levi Claasen en Robin El Hage muziek te maken op drum en accordeon. Er werd spontaan meegezongen met een Argentijns nummer wat laat zien dat muziek universeel is.

Na 17.00 uur werd het druk in Hotel de Zon voor de Hutspotplate, dit jaar volledig uitverkocht. Hotelgasten met bergschoenen aan die eigenlijk wilden gaan wandelen zijn niet verder gekomen dan de Stationsstraat omdat ze het zo leuk vonden in Oosterwolde.

De vijfde editie Hutspop XL werd zoals elk jaar afgesloten in Stationsplein 2. Alie: ,,We zijn blij met de samenwerking, het geeft toch net iets extra’s dan als je het alleen doet. We organiseren al veel muziekavonden maar Hutspop XL is populair en misschien ondertussen een begrip. Sookie Sookie, Orange River en 'Komt wel goed joh’  hebben ervoor gezorgd dat het de hele avond volle bak was. En het leuke is, ik zag ook weer wat nieuwe gezichten.” Opvolgers

Of Hutspop XL een 6de editie gaat krijgen hangt af van of er opvolgers opstaan voor de organisatie. Janou Sipsma en Gerben But vrijwilligers bij Kunstwerf doen het nu grotendeels met z’n tweeën. ,,Gelukkig waren Albert en Marijke er op de dag zelf  als vrijwilligers maar verder doen we alles met z’n tweeën. Muzikanten aanschrijven, de PR, de flyer, vergunning aanvragen en elektra regelen. Kortom van programmering en coördinatie tot sjouwen met tenten en afsluithekken. We beginnen op vrijdag met ophalen van materiaal en dan zaterdagochtend vroeg van start voor opbouwen en dan tussendoor muzikanten opvangen en naar locaties begeleiden.  Het is super leuk om het enthousiasme te zien zo op de zaterdagmiddag in overvolle winkels maar het weegt niet meer op tegen al het werk, meer dan 200 uur om zo'n festivalletje te organiseren. En eigenlijk ligt in mijn ambitie ook nog dat ik de line-up gevarieerd wil houden. Het moet juist die goede mix blijven maar naast mijn volledige baan bij Friese Poort is het er niet meer bij te doen”, aldus Janou Sipsma.

Foto's: John Boel / FotoTekst.nl