Wintercursus kunstgeschiedenis door Kunstwerf in Oosterwolde

Opsterland-Ooststellingwerf - Leer zelf de verborgen verhalen lezen in de kunst, is het centrale thema van de wintercursus kunstgeschiedenis die start op vrijdagochtend 20 januari. 

Naar aanleiding van eerdere cursus kunstgeschiedenis start Kunstwerf dit jaar met deze verdiepingscursus die bestaat uit zes gevarieerde colleges in Hotel de Zon in Oosterwolde.

Hoe herken je de Heilige Jacobus of de godin Athena? Waarom heeft Jozef zijn kous uitgetrokken? Is een uil altijd een wijs dier en wordt een zwarte kat geassocieerd met het kwaad? In deze cursus draait het om de ‘beeldtaal’ in de christelijke, mythologische en wereldlijke kunst. U bent niet de enige die in een museum voor een schilderij staat en denkt: mooi, maar wat stelt het voor?

Symboliek wordt gebruikt om een bepaalde betekenis aan een voorwerp of afbeelding te geven. Veel symbolen zijn over de hele wereld bekend. Voorbeelden zijn de hond (trouw), een weegschaal (rechtvaardigheid), een duif (vrede) en een hart (liefde). Sommige symbolen zijn tijdgebonden en  alleen herkenbaar voor mensen in een bepaalde periode. Soms is er een verborgen betekenis, die alleen bij ingewijden bekend is.

Kunst kent een grote rijkdom aan motieven, tradities en betekenissen. In de cursus buigt u zich over symbolen, thema’s en verborgen verhalen. U leert motieven te herkennen en met eigen ogen de betekenis van een kunstwerk te ontrafelen. Na afloop kijkt u met andere ogen naar kunst.   

Zes vrijdagmorgens van 10.00 tot 12.00 uur in de bovenzaal van Hotel de Zon. De cursus start op 20 januari en loopt door tot en met 24 februari. Reserveren via de website van stichting Kunstwerf: www.kunstwerf.com