Wethouder Van Esch tekent voor een hartveilig Ooststellingwerf

Opsterland-Ooststellingwerf - Wethouder Engbert van Esch ondertekende vandaag het ‘Manifest Hart voor Fryslân’ samen met Fryslân Hartveilig.

Hiermee laten beide partijen zien dat ze samen actief aan de slag gaan om een hogere overlevingskans bij een hartstilstand in Friesland te realiseren.

Door samen te werken met burgerhulpverleners wordt de overlevingskans in geval van een hartstilstand vergroot. Bij een reanimatiesituatie worden zowel de ambulance als de burgerhulpverleners opgeroepen door meldkamer Noord-Nederland. De burgerhulpverleners vergroten de overlevingskans vanwege de snelle start van reanimatie. 6-minuten zone Fryslan Hartveilig gaat samen met de gemeente Ooststellingwerf ervoor zorgen dat er een zo groot mogelijk dekkend netwerk van AED’s (Automatische Externe Defibrillator) en burgerhulpverleners ontstaat. In Friesland zijn er meer dan 6.000 burgerhulpverleners,  er zijn  minimaal 10.000 nodig om van geheel Friesland een zogenaamde  6-minuten zone te maken. ,,Ooststellingwerf wil graag helpen om dit aantal zo snel mogelijk te verhogen", aldus Van Esch. ,,U kunt zich ook nu al aanmelden als burgerhulpverlener via https://www.hartslagnu.nl/

Samenwerken ,,Samen met het bedrijfsleven, gemeenten, verenigingen, zorg-organisaties en Friese Burgers kunnen we het verschil maken. Daarom zijn we ook blij dat Gemeente Ooststellingwerf als één van de eerste gemeenten in Friesland  actief met ons gaat samenwerken om meer mensenlevens  te redden", zegt Erwin Duursma, voorzitter van Fryslân Hartveilig. Fryslân Hartveilig is een stichting die zich inzet om de overlevingskans van een hartstilstand te verhogen. Ruim 300 mensen in Nederland krijgen per week een hartstilstand, het is van levensbelang om binnen zes minuten te starten met reanimatie. Daarom zet Fryslân Hartveilig een reanimatienetwerk op dat zorgt voor een snelle start van reanimatie bij een hartstilstand om meer levens te redden.

Meer weten? Kijk dan op www.fryslanhartveilig.frl