Uniek concert jazzcombo 'What about Berb'

STEENBERGEN/RODEN - Berber Pieksma, al bijna haar hele leven woonachtig in Steenbergen, treedt zondag 26 februari om 16.15 uur met haar band 'What about Berb' op in De Winsinghhof in Roden. Een 'thuiswedstrijd', zegt ze zelf...

Berber Pieksma is geboren in  Groningen. "We hadden De Wolbaal, een winkel op de Grote Markt. Groningen was in die tijd een heel vervuilde stad, en mijn moeder kreeg van mijn vader een stuk bos bij Steenbergen. Ik was toen 2,5 jaar, we gingen er ieder weekend naar toe, ik was een van de eerste neo-autochtonen", lacht ze. "Ik ben er eigenlijk altijd gebleven. Volgde de huisartsopleiding in Haulerwijk en heb het geluk gehad dat ik daar mocht associëren en opleiden. Dat was met Pieter De Nes. Heel leuk, ik ben jaren met hem geassocieerd geweest." "Ik werk nog steeds als huisarts in Haulerwijk, maar wel veel minder. Ben er met mijn 32ste jaar bezig" vertelt ze. De liefde voor muziek kreeg ze met de paplepel ingegoten. "Mijn vader was een echte liefhebber van klassieke muziek. Mijn ouders zijn vroeg overleden door een ongeval, ik heb jaren niet naar die muziek kunnen luisteren. In mijn jonge jeugd heb ik jazz leren kennen. En heb altijd graag gezongen, onder de douche", lacht ze. "Op een gegeven moment zei iemand dat ik goed kon zingen, dat was zo'n twaalf jaar geleden.Dat was een pianist, Klaas Sporrel uit Oosterwolde."

Teamavonden

De zangeres heeft vervolgens zangoefeningen gedaan. "Klaas en ik hebben jaren samen gerepeteerd en na uiteindelijk een eerste succesvol optreden in Makkinga overleed hij diezelfde zomer. Toen was ik weer even klaar met zingen. Vier jaar geleden hebben Pieter de Nes en ik de draad weer opgepakt. De zangliefhebster heeft vervolgens zangoefeningen gedaan. "En ik heb met Pieter de Nes op verjaardagen gespeeld. In dit tijd kreeg ik contact met een bassist, en ik heb ook pianist Pieter van den Hurk ontmoet. We hebben nu vooral veel lol, repeteren doen we niet heel veel. Pieter en ik zitten ook in de Falcon Big Band in Beetsterzwaag, daar oefenen we elke week. Eigen repetities zijn trouwens meer gezellige teamavonden dan dat we echt repeteren", vertelt Berber. "Op podia zing ik nog maar sinds drie jaar. Op een gegeven moment hebben vrienden die ons eens zagen spelen op een verjaardag een aantal optredens geregeld. In Beetsterzwaag en Hemrik, maar ook in De Neushoorn in Leeuwarden, via Friejam, de Friesche Jazzfederatie. In 2015 deed ik mee aan het Billy Holliday project/masterclass onder leiding van Astrid Seriese en in 2016 aan het Bluesproject", legt de zangeres uit. "Ik speel verder een beetje piano, heb vroeger jaren klarinet gespeeld maar ik ben nu bezig dat 'over te zetten' naar saxofoon. Klarinet is meer klezmer, sax is meer jazz."

Feestjes

De leden van 'What about  Berb' zijn  dus jazzliefhebbers werkzaam in de zorg en zo hebben ze elkaar dan ook ontmoet. Ze spelen sinds ruim twee jaar samen en vrolijkten zo diverse feestjes en gelegenheden op. Pieter van den Hurk is een begaafd pianist die tijdens zijn studie gynaecologie in heel wat  Amsterdamse café's  heeft opgetreden.  Pieter de Nes begeleidde  professioneel voordat hij medicijnen ging studeren mimespeler Rob van Rijn. Klaas Ozinga studeerde aan het conservatorium voordat hij  de zorgsector inging en begeleidde menig bekende zanger/zangeres professioneel.  Eddy Lammerding is professioneel drummer en drumt prachtig strak", vertelt de Steenberger zangeres.  Het repertoire is divers, van standards tot latin, fusion en funk. "Dit wordt het eerste concert in Noordenveld, ik voel het als een thuiswedstrijd", klinkt het enthousiast. Belangstellenden kunnen vooraf reserveren bij De Winsinghhof 050-5014020 (dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00-12.00 uur). (Foto's Aart Nieuwkoop.)