Scholieren leggen kransen bij monumenten in Gorredijk

Opsterland-Ooststellingwerf -   Op verschillende plekken in Gorredijk zijn vanochtend kransen gelegd. In 1989 startten vier basisscholen in Gorredijk met het project Adopteer een monument, een initiatief van de Stichting Februari 1941.

De FlambouTrimbeets, Loevestein en De Librije adopteerden een monument in Gorredijk. Tevens is 14 april-de bevrijding van Gorredijk- gekozen als vaste datum voor de kranslegging. Dit jaar vond de ceremonie plaats op donderdag 13 april, omdat 14 april op Goede Vrijdag valt. Rond 10.45 uur werd er onder andere een krans gelegd bij de Gerke Numanbrug; bij het monument in de hoekgevel van het pand waar Puer is gevestigd en de gedenksteen van Gerke Numan in de muur van de brug. Tegelijkertijd werden er bloemen gelegd op de Algemene Begraafplaats aan de Hegedyk; bij het monument van de gevallen verzetsstrijder. Tevens werden er bloemen gelegd in het Streekmuseum aan de Hoofdstraat; bij de koperen gedenkplaat van Jan Eisenga.
Het monument bij de brug in het centrum is geadopteerd door De Librije, het monument op de begraafplaats door De FlambouTrimbeets. En het monument in het Streekmuseum is geadopteerd door Loevestein. De groepen 7 en 8 legden gelijktijdig bloemen bij de geadopteerde monumenten waarna één minuut stilte in acht genomen werd.
Adoptie Het doel van de adoptie van de monumenten is, dat de jeugd door middel van lessen op school, waakzaam wordt en blijft voor sluimerend fascisme en racisme om ons heen. In de scholen hangt een plaquette, die aan de deelnemende scholen is uitgereikt. Op de scholen wordt tijdens deze periode ruimschoots aandacht geschonken aan de bezetting en bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. De scholen maken een keuze uit diverse educatieve uitgaven zoals de Anne Frankkrant, de brochure Het 4 en 5 mei Denkboek van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, De Ontdekking van Het Verzetsmuseum/De Anne Frank Stichting en de reguliere lesstof uit de geschiedenismethodieken. De lokale geschiedenis wordt in dit kader niet vergeten. Voorts maken de scholen dankbaar gebruik van de mogelijkheid om een museum te bezoeken. Een bezoek aan het eigen Streekmuseum, het Kazemattenmuseum, Museum Kamp Westerbork hebben veelal een plaats binnen het lesprogramma. De monumentadoptie is dan ook onlosmakelijk verbonden met deze activiteiten. Op de website van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei , www.4en5mei.nl is er meer informatie te vinden over de monumentadoptie .Ook de monumenten van Gorredijk staan hierop vermeld. Foto's: Grietje van der Reijnst-Brak / www.hetstaaterop.nl