Laatste kans ideeën Fonds Ooststellingwerf

APPELSCHA - ,,De inwoners beslissen” zegt wethouder Engbert van Esch over het Fonds Ooststellingwerf. ,,Vrijdag 14 juli is ieders stem belangrijker dan ooit.” Die vrijdagmiddag kunnen inwoners van veertien jaar en ouder stemmen op ideeën voor het Fonds Ooststellingwerf. De initiatiefnemers presenteren hun lokale ideeën tussen 15.00 en 19.00 uur op de Boerestreek in Appelscha. In deze periode kunnen ook de stemmen uitgebracht worden. Een stempas dient vooraf te worden aangevraagd.

Er is drie keer meer geld aangevraagd dan er beschikbaar is. Stemmen is dus enorm belangrijk, want lang niet alle initiatieven kunnen subsidie ontvangen. Voor wie nog niet zeker is over waar zijn of haar twee stemmen naar uit gaan, is er een informatiemarkt. Daar proberen de initiatiefnemers iedereen ervan te overtuigen dat ze een stem waard zijn.

Stempas aanvragen

De stemprocedure is officieel: iedereen van veertien jaar en ouder die in de gemeente Ooststellingwerf woont kan tot en met 9 juli een stempas aanvragen. ,,Het gaat hier om grote bedragen. We willen er beslist zeker van zijn dat elke euro bij het juiste initiatief terecht komt”, aldus Van Esch.

Iedereen kan alleen stemmen met zo’n stempas. Aanvragen kan online via www.ooststellingwerf.nl/fonds, door een aanvraagbon in de lokale bladen in te vullen en op te sturen of door een aanvraagformulier op het gemeentehuis in te vullen. Deze stempas moet iedereen op vrijdag 14 juli laten zien, gezamenlijk met legitimatiebewijs. Vervolgens stemmen de inwoners op twee ideeën met een stemformulier.

€ 310.000

In totaal is er één miljoen euro beschikbaar. Deze ronde is nog € 310.000 beschikbaar. In juni worden alle initiatieven beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. De score van de adviescommissie en de score van de stemmers bepalen uiteindelijk de eindscore. De projecten met de hoogste scores krijgen subsidie toegekend, net zolang tot de subsidiepot leeg is. Het college neemt het formele besluit over de toekenning en de hoogte van het subsidiebedrag. Dat doen ze op zaterdagochtend 15 juli, daarna volgt op deze dag de uitslag.