Metalfestival Iduna

Drachten - Drachten Het publiek kan zich van 15.00 tot 23.00 uur onderdompelen in black, death en thrash metal.

Alles gaat volgens oldschool recept: zes bands (zowel internationale namen als lokaal talent), een metalmarket in de kleine zaal en natuurlijk met een snackwagen voor de deur.

De Griekse black metal band Rotting Christ grossiert al jaren in duistere en mystieke metal. Op het laatste album ‘Rituals’ keert de band enigszins terug naar het geluid uit de begintijd: sfeervol, hard en zwaar. Een logisch vervolg op het vorige album ‘Kata Ton Daimona Eaytoy’. Co-headliner is het Nederlandse Altar die terug is van geweest. Samen met grote namen als Pestilence en Gorefest was Altar begin jaren ‘90 een van de vaandeldragers van de Nederlandse Death Metal. Met debuutalbum ‘Youth against Christ’ kregen ze airplay op MTV en bracht de band het tot ver buiten de landsgrenzen én op festivals als Lowlands en Dynamo.

Er valt veel nieuwe metal te verwachten zaterdag de zeventiende. Het uit Enschede afkomstige thrashtrio Distillator is al eerder in Iduna begroet als voorprogramma van Anthrax. Afgelopen maand brachten ze de langspeler ‘Summoning The Malicious’ uit. Bovendien presenteert de Heerenveense brutal death metal band Braincasket tijdens het festival zijn debuutalbum: ‘Ratchet of Perdition’.

Met de black metal van het Duitse Ultha en een opening van de middag door lokale helden Tjuster op het programma belooft het een gevarieerde metaldag te worden in Drachten met voor ieder wat wils.

De Amerikaanse stonerrockers van Monster Magnet staan de dag erna in Iduna Drachten. Het concert begint om 20.00 uur.

De Amerikaanse band, die gerekend mag worden tot één van de meest invloedrijke en bekendste in het stonerrock genre, is al sinds de jaren ’80 actief en heeft sindsdien nog geen spat aan energie ingeboet.

Monster Magnet combineert jaren zeventig hardrock, comics en marihuana tot verslavende stonerrock. De band rondom Dave Wyndorf ontstond tegen het einde van de jaren ’80, maar bracht in 1991 pas zijn eerste full length album uit genaamd ‘Spine of God’. Het album wordt tot op heden nog steeds gezien als een klassieker in het genre.

Met de albums Superjudge (1993) en Dopes ToInfinity (1995) werd de naam Monster Magnet definitief gevestigd en brak de band door met de single ‘NegasonicTeenageWarhead’. In 1998 volgde het album ‘Powertrip’ dat de band het eerste echte commerciële succes bracht.

Special guest en opener van de avond is het Haagse rockcollectief Monomyth die een mengeling speelt van genres als spacerock, stonerrock en krautrock. Vorig jaar bracht de band nog hun goed ontvangen derde langspeler ‘Exo’ uit die in de top 20 stond van de Vinyl50.

Meer informatie:

www.iduna.nl.