Haulerwijkers kamperen samen in eigen dorp

HAULERWIJK - Ongeveer vijftig Haulerwijkers kampeerden afgelopen weekend in hun eigen dorp. De Buurtcamping Haulerwijk werd voor en door de buurt georganiseerd in het kader van 500 Jaar Ooststellingwerf.

De mensen op De Buurtcamping Haulerwijk hebben tijdens het weekend gebarbecued, gezongen bij het kamvuur, en genoten van massages, theater en muziek van Excelsior. Kinderen konden een ritje maken op shetlandpony’s. Ook kregen zij les in vissen.

Op zaterdag was er voor de kampeerders en andere dorpsgenoten een dorpsontbijt met smoothies, ontbijttaarten, jammetjes en zelfgemaakte souvenirs. Bakkerij van der Molen voorzag de mensen met een kleine beurs van brood. Ook konden de kampeerders de andere buren een kaartje sturen met 'Groeten uit Haulerwijk'.

Een van de reacties luidde als volgt: ‘Bedankt voor het fijne weekend, was super leuk. Genoten, fijne mensen. Ik ga volgend jaar weer. Groet, Connie.’ Eigenlijk wilde Connie het kamperen afzeggen, want haar dochter ging toch niet mee.

,,Wij zouden het leuk vinden als u kwam”, berichtte De Buurtcamping terug. En dus kwam zij alleen, op de fiets, nette schoenen aan met een hakje. ,,Wat heeft u zelf mee?” vroeg de organisatie. Connie had geen kampeermateriaal. Dus zei de organistie: ,,Dan kunt u bij ‘Tante Leen’ een tent, opklapbed, slaapzak en een kleed voor in de tent lenen.”

De Buurtcamping is een initiatief dat door heel Nederland wordt georganiseerd. Wat in 2013 begon met één Buurtcamping in het Amsterdamse Oosterpark, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol initiatief met deze zomer dertien campings door heel Nederland. Dit jaar is De Buurtcamping voor het eerst in Friesland georganiseerd.

De Buurtcamping slaagt er al vijf jaar in om mensen met elkaar in contact te brengen. Van een vluchtelingengezin tot een alleenstaande oudere en van een yuppenstel tot een bijstandsmoeder met twee kinderen: allemaal leven ze één weekend gemoedelijk samen en ontmoeten elkaar op De Buurtcamping. Iedereen is gelijk op de camping en zo worden kloven in de samenleving overbrugd.

Het team van De Buurtcamping Haulerwijk bedankt alle vrijwilligers, de buren, de Snikkeweek, ’t Sinnehiem, 500 Jaar Ooststellingwerf, Stichting Bercoop, Telfort, Stichting Doen, het Oranje Fonds, Dioraphte en het VSB Fonds.

Foto’s: John Boel