Colin draagt bij aan primeur

OOSTERWOLDE - Hij heeft het mede mogelijk gemaakt dat een waterstof-elektrische auto meedeed aan een conventionele race. Dat is nog niet eerder gebeurd.

De student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft deed afgelopen weekend samen met enkele medestudenten mee aan een fossiele brandstofcompetitie tijdens de Gamma Racing Days op het TT-circuit in Assen.

De studenten, beter bekend als Forzeteam, raceten met de Forze VII. Dit is een honderd procent schone waterstof-elektrische auto. Het Forzeteam ging de strijd aan met benzineauto’s in de Supersport 2-divisie van de Supercar Challenge. Ze wonnen de eerste prijs in de Division ‘Garage 56’ en hebben bovendien hun rondetijd verbeterd.

Sneller rijden

Colin Heimans was tijdens de race als Chief Aerodynamics verantwoordelijk voor de aerodynamica en de koeling van de auto. Tot op het laatste moment voor de race zijn er nog aanpassingen doorgevoerd om de auto sneller te laten rijden.

Tijdens de trainingen en de race was Colin veiligheidscoördinator bij het Rescue Team van de baan. Gezien de specifieke techniek was het nodig om een teamlid mee te laten rijden. Gelukkig hoefde de auto niet de baan in voor de Forze VII.

Primeur

Al een decennium lang is het Forzeteam met waterstof bezig: van waterstof aangedreven karts bouwen tot het realiseren van 's werelds eerste circuitauto op waterstof. Maar met een waterstofauto in het startveld staan van een conventionele race, is nog nooit eerder gelukt. Het was zelfs de eerste keer dat een studententeam deelnam. De Forze VII is inmiddels het zevende voertuig dat gebouwd is door de studenten. Met deze wereldprimeur wil het team laten zien wat de potentie en kracht is van waterstoftechnologie. Daarnaast willen ze bewijzen dat zo’n auto realiseerbaar en enerverend kan zijn.

Dreamteam

Forze is een dreamteam van de TU Delft en het enige studententeam ter wereld dat werkt met een high-power brandstofcel. Het team bestaat uit ruim vijftig studenten van verschillende faculteiten; van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek tot industrieel ontwerpen. Hun missie is om het algemene publiek en industrieën te inspireren met hun eigen ontwikkelde technologie op het gebied van waterstof.