Oer de Brêge | Cees Verboom

OOSTERWOLDE - Op de brug in Oosterwolde loopt redacteur Anita Boel dorpsgenoot Cees Verboom (69) tegen het lijf. Hij is druk met de voorbereidingen van het Stellingen Festival.

Waar gaat de weg naartoe?

Ik ben onderweg naar de drukker. Ik moet even wat affiches en posters ophalen voor 500 jaar Ooststellingwerf.

Wat staat er dan precies te gebeuren?

Ik ben één van de stuurgroepleden van Vrijstaat De Stellingen en wij zijn bezig om promotie te maken voor het Stellingen Festival op 16 en 17 september in Appelscha.

Dat klinkt leuk, maar allereerst, hoe is die Vrijstaat ontstaan?

Het idee is eigenlijk in 2016 ontstaan. Enkele leden van de stuurgroep hadden ergens in de wereld gezien dat een dorpje ook een soort Vrijstaat was. Omdat Ooststellingwerf dit jaar 500 jaar bestaat, leek het hen een leuk idee om hier eveneens een Vrijstaat uit te roepen, want dat waren wij 500 jaar geleden ook.

De Vrijstaat is inmiddels een feit heb ik begrepen.

Klopt, eerst is er een stuurgroep samengesteld die begonnen is met de voorbereidingen. Op 1 april is de Vrijstaat officieel uitgeroepen.

Waarom heb jij je aangesloten?

Ik was eerder al bezig om te kijken of er in Oosterwolde in het kader van 500 jaar Ooststellingwerf iets georganiseerd kon worden. Ik heb geprobeerd om een groep mensen bij elkaar te brengen, maar dat lukte niet echt. Iedereen had het heel druk binnen de besturen die ik gevraagd had. Ik heb mij toen aangemeld bij de stuurgroep van de Vrijstaat, zodat Oosterwolde ook een rol kan gaan spelen in het geheel.

Jij sprak net over een affiche voor een festival. Wat gaat er gebeuren?

Het is de bedoeling dat in het weekend van 16 en 17 september de Boerestreek in Appelscha wordt omgetoverd in een soort middeleeuws kampement. Hierin worden oude ambachten en beroepen uit die tijd getoond, maar er zijn ook ridders, er komen eetgelegenheden uit die tijd, er worden demonstraties gegeven en er treden muzikanten op die muziek uit die tijd zullen brengen. In totaal zijn er deze twee dagen zo’n zeventig artiesten aanwezig om de mensen te vermaken. Doel is dus om een mooi evenement neer te zetten, maar de achterliggende gedachten is om het een weerkerend evenement te laten worden in de Stellingwerven. Hiermee willen we inhaken op het idee van de gemeente om Appelscha in de top 10 van Nederlandse toeristische dorpen te krijgen.

Dit klinkt alsof er behoorlijk veel tijd in gaat zitten. Betekent dit voor jou geen vakantie deze zomer?

We hebben al vakantie gehad. We zijn voor de zomer veertien dagen naar Ierland geweest. En we hebben de vierdaagse in Nijmegen gelopen.

Wie is we en hoe is de vierdaagse voor jullie verlopen?

Met we bedoel ik mezelf en mijn vrouw Trijnie. Samen hebben we de vierdaagse weer volbracht. Dit jaar voor de achtste keer. En het was nu wel heel bijzonder. Vorig jaar zouden we aan de start verschijnen, maar toen kreeg Trijnie ineens ernstige rugklachten. Ze kon niet eens meer uit bed komen. Het hele jaar is ze samen met de fysiotherapeut bezig geweest om ervoor te zorgen dat we dit jaar weer samen konden lopen, en met succes. Daar ben ik echt heel blij mee.

Jij hebt de tocht vorig jaar alleen gelopen?

Nee, samen uit samen thuis. We zijn tien keer aan de start geweest en we hebben het acht keer uitgelopen. Vorig jaar dus niet en in 2006 werd de vierdaagse na één dag gestaakt vanwege het overlijden van een aantal wandelaars. Maar alle keren dat we gelopen hebben, hebben we het ook goed volbracht.

En welke afstand lopen jullie altijd?

We lopen nu 30 kilometer, maar we zijn begonnen met veertig. Sinds we beiden de zestig zijn gepasseerd, mogen we de 30 kilometer lopen.

Wat is er leuk aan het lopen van zo’n massale vierdaagse?

Persoonlijk vind ik het niet zo leuk, maar het is net als met wielrennen. Er zijn heel veel wedstrijden en koersen, maar een paar die echt tellen. Dat geldt ook voor de Nijmeegse vierdaagse en daar moet je bij geweest zijn.

Nemen jullie ook nog deel aan andere wandelevenementen?

Wij hebben al een aantal keren de Heuvellandvierdaagse gelopen, de Vechtdal Vierdaagse, we hebben een vierdaagse in Doetinchem gelopen, in Raalte, in Het Gooi. Zo proberen we steeds weer een vierdaagse te vinden in een gebied waar we niet zo bekend zijn. Door middel van het wandelen gaan we dat dan verkennen.

Op welke prestatie ben je nu het meest trots?

Meest trots ben ik op wat we dit jaar gedaan hebben en dan natuurlijk vooral trots op Trijnie. Zij heeft relatief weinig kunnen trainen en een week voorafgaand aan de vierdaagse was nog niet eens bekend of ze überhaupt wel kon starten. Echt een compliment waard.

En dan nu verder met de voorbereidingen van het festival.

Ja, ik zou zeggen, kijk allemaal even op www.vrijstaatdestellingen.nl en daar vind je het hele programma.