,,Geen dag is hetzelfde bij It Damshús”

NIJ BEETS - Akke Brouwer uit Nij Beets is vrijwilliger bij It Damshús. Als gastvrouw heeft ze het er prima naar haar zin.

,,Eigenlijk wist ik zelf helemaal niet zo veel van de geschiedenis van de laagveenderij in mijn omgeving. Maar dat was geen probleem. De film die we laten zien is heel erg leerzaam. Gasten zijn altijd enorm onder de indruk.”

Aan het woord is Akke Brouwer uit Nij Beets. Ze heeft er geen moment spijt van gehad dat ze zich aanmeldde als gastvrouw bij It Damshús. Eén dagdeel in de drie weken is ze beschikbaar voor het museum. ,,Het is dat ik zoveel andere hobby’s heb, anders zou ik hier vaker zijn. Je ziet zoveel soorten mensen hier binnenlopen. Geen dag is hetzelfde.”

Akke kocht twaalf jaar geleden met Joop een huis in Nij Beets, maar sinds vier jaar woont ze er echt permanent met haar man. Ze hebben op hun pensioengerechtigde leeftijd nog een druk leven met allerlei bezigheden. ,,En toch wil je graag iets doen in en voor je dorp. Mensen ontmoeten. Je steentje bijdragen aan zo’n prachtige faciliteit die we met elkaar runnen. Het is mooi hoe we dit voor elkaar krijgen in ons dorp.”

Inderdaad weet Nij Beets al jaren een professioneel draaiend museum open te houden van april tot oktober. De ruggengraat daarvan vormen de gastvrouwen en –heren. Elke dag zetten ze weer koffie en thee, openen de veenhuisjes, inspecteren de filmzaal, hangen de Lawei op en, last but not least, ontvangen ze de bezoekers. ,,Dat is natuurlijk het leukste. Als het hier niet druk is, vind ik er niks aan. Je maakt een praatje, blijkt opeens iemand van vroeger te kennen of raakt in gesprek over de film. Het is werk waar je echt zelf wat van kunt maken.”

Maar als je nou eens niet zo’n initiatiefnemer bent, of een beetje verlegen? Kun je dan toch gastheer of –vrouw worden? ,,Zeker wel,” vertelt Akke, ,,er zijn veel praktische dingen te doen. Bovendien ben je altijd met z’n tweeën. Nog leuker: meld je met z’n tweeën aan voor dit werk. Zoek een vriendin of por je man op om dit samen te doen.”

Aan het einde van het gesprek komt Akke nog met een idee:,,Ik denk dat veel inwoners van Nij Beets hun eigen museum misschien wel niet zo goed kennen. Ik ben er al geweest, zeggen ze. Maar ze bedoelen een bezoekje van jaren geleden. Ondertussen is alles hier veranderd. Gun jezelf dit jaar eens een nieuw bezoek. Kijk eens met een frisse blik naar wat hier gebeurt. Misschien wil je volgend jaar wel een middagje meewerken als gastheer of –vrouw in een museum dat steeds spannender wordt.”

Meer weten? www.damshus.nl of bel met Ittsje Wolthers (06)83694095.