Workshop Veen & Turf bij It Damshûs in Nij Beets

nij beets -  Josje Hattink en Jerke Mulder houden zondag 27 augustus van 11.00 tot 14.00 uur een workshop bij museum It Damshûs over veen en turf.

Josje Hattink is momenteel artist in residence bij Kunsthuis SYB en werkt daar aan een project over de culturele en geografische geschiedenis van de veengronden rondom Beetsterzwaag. Onderdeel van dit project is het bouwen van een ‘turfhuisje’, gebaseerd op de plaggenhutten van turf uit het verleden. Samen met kinderen en volwassenen uit Beetsterzwaag en Nij Beets willen Josje en Jerke dit turfhuis voltooien en een eigentijds karakter geven. ,,In de workshop zullen we ornamenten van veen en turf maken, die later op het huisje bevestigd zullen worden. Het huisje zal vervolgens op 9 september, tijdens Open Monumentenweekend Opsterland, verbrand worden. Een ritueel om de geschiedenis van het veen en de energie die erin zit te vieren met de gemeenschappen van Beetsterzwaag en Nij Beets", vertelt Josje Hattink.
Meedoen? Meld je dan aan bij Josje Hattink via hattinkjosje@hotmail.com of 06 119 539 22. Deelname is gratis en lunch is inbegrepen. De workshop is gericht op kinderen, maar ouders zijn van harte welkom om ook mee te doen. Verbranding turfhuisje
Josje Hattink werkt bij Kunsthuis SYB aan een project over de culturele en geografische geschiedenis van de veengronden rondom Beetsterzwaag. Rondom haar project zijn een aantal activiteiten gepland, waaronder de Workshop Veen&Turf . Op vrijdag 8 september is vanaf 13.00 bij  Kunsthuis SYB bovendien de expositie Drach te zien, de eindpresentatie van haar project. En op zaterdag 9 september, in het Open Monumentenweekend Opsterland, is van 13.00 tot 17.00 uur de verbranding van het Turfhuisje bij de Zandput Nij Beets. Hattink maakte een speciaal turfhuisje in samenwerking met de inwoners van Nij Beets en Beetsterzwaag. Een tijdelijk monument, geïnspireerd op de kenmerkende plaggenhutten of herenhuizen uit de geschiedenis van beide gemeenschappen. Het huisje zal verband worden op het terrein van de zandput Nij Beets. Een ritueel te midden van het bizarre landschap van de zandput, om de geschiedenis van het veen en de energie die erin zit te vieren met de gemeenschappen van Nij Beets en Beetsterzwaag.