Vrijstaat de Stellingen organiseert Stellingen Festival

Opsterland-Ooststellingwerf - In het kader van het 500-jarig bestaan van de gemeente Ooststellingwerf organiseert de stichting Vrijstaat de Stellingen het Stellingen Festival, aan de Boerestreek in Appelscha op zaterdag 16 september van 11.00 tot 23.00 uur en op zondag 17 september van 11.00 tot 17.00 uur. 

Daartoe zal de Boerestreek wordt omgetoverd in een bruisend Middeleeuws plein, waar van alles is te beleven. In verschillende kampementen zullen ambachtslieden demonstraties geven en de bezoekers uitnodigen om deze ook zelf te ervaren. Aanwezig zijn onder andere een smid, papiermaker, leerbewerkers, wolbewerkers, wevers, zwaardvechters en boogschutters.
Bekijk de potsen van de nar en andere vreemde snuiters, maak kennis met het Vrijstatig Volkje, luister naar de muziek van Pekel, Hoppah, De Soete Inval, neem deel aan het Feest van de eerste Grietman en doe mee met de oud-Hollandse spelletjes. Geniet van middeleeuwse hapjes, proef het Stellinger Smaakwater en het speciaal gebottelde VrijStaats Bier.
De Stellingwerven werden destijds bestuurd door drie stellingen. Op zaterdag zullen om 15.00 uur de aanwezige kinderen, onder leiding van de Vrijstaats-omroeper, een president kiezen, uit drie door hen zelf voorgedragen dieren.
Inmiddels is Vrijstaat de Stellingen officieel erkend door vier gemeenten. De eerste erkenning was afkomstig van de gemeente Harlingen. De leden van de stuurgroep zijn samen met de artiesten van het Vrijstatig Volkje uitgenodigd om aan deze gemeente op 30 augustus een Staatsbezoek te brengen tijdens de opening van de Visserijdagen. Daarna volgde de erkenning door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en onlangs ook de Hanzestad Harderwijk, die eveneens de vrijstaat heeft uitgenodigd voor een Staatsbezoek. Ook het gemeentebestuur van Ooststellingwerf heeft aangegeven onder strikte voorwaarden (geen gebruik van hooivorken bij opstanden) de vrijstaat te zullen erkennen. Op 5 september komt het in de gemeenteraad.
Voor meer informatie zie: www.vrijstaatdestellingen.nl en Facebook @vrijstaatdestellingen