P10 zoekt vernieuwende projecten op het platteland

BEETSTERZWAAG - Jaarlijks reikt P10 (het netwerk van grote plattelandsgemeenten) de Henk Aalderink-prijs uit. De nominatie is nu geopend.

Deze Henk Aalderink-prijs -vernoemd naar de oprichter van de P10- is in het leven geroepen om aan Nederland te laten zien wat er op het platteland allemaal gebeurt. Het bruist er namelijk van de energie, het is er spannend en er ontstaan vernieuwende initiatieven en ideeën. Dat is ontzettend mooi én ook hard nodig voor de toekomst. Projecten en initiatieven kunnen zich tot 15 oktober aanmelden om zo kans te maken op de prijs. Het meest spraakmakende leefbaarheidsproject of -initiatief voor het platteland van de toekomst, wint de Henk Aalderink-prijs. Die prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en publiciteit. Om deel te nemen is een filmpje van drie minuten nodig en moeten projecten voldoen aan een aantal eisen. Het project:
    • is vernieuwend en realistisch en heeft het als doel de leefbaarheid te vergroten;
    • geeft een antwoord op de problemen waar het platteland nu en in de komende jaren mee te maken heeft;
    • is geïnitieerd en wordt gedragen door een groep samenwerkende en enthousiaste mensen;
    • biedt een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk en is te kopiëren voor andere initiatiefnemers;
    • levert een bijdrage aan de strategische doelstellingen van de P10.
Bekendmaking De jury bestaat dit jaar uit de heer drs. H.J. Simons (oud-staatssecretaris), mevrouw prof. dr. ir. B. Bock (Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord- Nederland) en mevrouw G. Rooks (Wijnjewoude Energie Neutraal, winnaar Henk Aalderink-prijs 2016). Eind november 2017 maken zij bekend wie de winnaar van 2017 is. P10 / Henk Aalderink In 2008 richtte Henk Aalderink (destijds burgemeester van Bronckhorst) de P10 op, de vereniging van plattelandsgemeenten. Hij zei hier zelf over: ,,Wij gaan uit van eigen kracht, de stad heeft het platteland nodig en wij de stad. Een mooie stad en een mooi platteland. We willen vooral aandacht vragen voor de problemen die de dynamiek van het platteland óók veroorzaakt.” Inmiddels zijn er 16 gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Zij delen kennis en trekken gezamenlijk op richting overheden en gesprekspartners. Burgemeester Ellen van Selm van Opsterland is voorzitter van de P10. Voorgaande prijswinnaars Vorig jaar won Wijnjewoude Energie Neutraal de Henk Aalderink-prijs. Volgens de jury is dit project een spraakmakend voorbeeld voor het platteland van de toekomst. Bekijk het filmpje van WEN. Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek won de prijs in 2015. Het is een prachtig voorbeeld van een leefbaarheidsproject op het platteland. Bekijk het filmpje van Wijzelf.