Jannie du Toit in De Skâns

GORREDIJK - De Zuid-Afrikaanse kleinkunstenaar Jannie du Toit zingt de chansons van Jacques Brel in De Skâns Gorredijk.

De Zuid-Afrikaanse zanger en kleinkunstenaar Jannie du Toit kocht in 1979 het album ‘De wonderlijke avonturen’ van Herman van Veen. Na het beluisteren van dit album raakte hij helemaal in de ban van het Nederlandse Luisterlied. Hij ging zich hier steeds meer in verdiepen en zijn eigen muziek en muziekloopbaan is door deze ‘Eureka-ervaring’ totaal veranderd en in de jaren die daarop volgde, heeft hij een hechte vriendschap gesloten met grote Nederlandse Kleinkunstenaars waaronder Jules de Corte en Robert Long en heeft ook liedjes van bijvoorbeeld Herman van Veen op zijn repertoire staan.

Zijn persoonlijke held is Jules de Corte die hij een maand voor zijn overlijden persoonlijk heeft ontmoet. Als eerbetoon aan Jules heeft Jannie in 2014 samen met pianist Bert van de Brink de voorstelling ‘Grenzeloos Nederlands’ gespeeld die ook in de Skâns Gorredijk te zien is geweest.

Op vrijdag 6 oktober staat Jannie opnieuw in De Skâns nu met liedjes van de Belgische liedjeskunstenaar Jaques Brel. In het programma ‘Bonjour monsieur Brel’ worden Brel’s beeldrijke teksten in vier talen gezongen door Jannie en hij wordt hierbij begeleid door een Zuid-Afrikaans muziekensemble van het hoogste niveau: Chanie Jonker (piano) en Susan Mouton (cello).

Jannie is inmiddels al tientallen jaren een hoog aan geschreven Brel-vertolker en een blijvende exponent van uitmuntendheid in liedkunst, onder andere in het Nederlands. Zijn eerste vertolkingen van Brel zong hij in 1988 in de productie ‘Van Berlyn tot Bapsfontein’. Na zijn tournees door de Benelux sinds 1992 is Jannie zeer geliefd geworden bij het Nederlandstalige luisterpubliek.