Wielerwedstrijd Red Bull Kop over Kop door Drenthe en Friesland

RODEN - Zondag 8 oktober is de prachtige omgeving van de provincies Drenthe en Friesland het decor voor het spectaculairste wielerevenement voor amateurs: Red Bull Kop over Kop.

Deze wielerwedstrijd is een unieke ploegentijdrit van 100 km, met Roden als start- en finishlocatie, waaraan ruim 200 teams met elk vijf wielrenners deelnemen. Per team start één renner en na elke 20 km sluit er weer een teamgenoot aan, uiteindelijk finisht elk team met vijf renners. De teams zijn afkomstig uit heel Nederland, maar ook Belgische en Duitse deelnemers komen naar Roden om te fietsen door de mooie landschappen. Omdat Red Bull Kop over Kop niet zomaar een ploegentijdrit is, bestaat het ideale team uit vijf verschillende renners met ieder een andere rol. De kopman start en draait zijn hand niet om voor de volledige 100 km. Na 20 km komt de stoemper hem uit de wind houden en vervolgens sluit de klimmer zich na 40 km aan. De meesterknecht bevoorraadt het team na het passeren van de 60 km. De laatste 20 km neemt de sprinter het team op sleeptouw om zo snel mogelijk te finishen. Red Bull Kop over Kop start om 10:00 uur op de Brink in Roden, elke 45 seconden start een volgende renner, de verwachting is dat het laatste team rond 15:45 uur over de finish in Roden rijdt. Het winnende team van 2016 haalde een snelheid van maar liefst 43,5 km/h!

Overnamepunten

Op de onderstaande overnamepunten sluiten de renners aan bij hun team.
  • · Overnamepunt 1 De Stoempers: Foarwurker wei 11, ter hoogte van Plaza, Bakkeveen · Overnamepunt 2 De Klimmers: Vaart Noordzijde 53, ter hoogte van Restaurant De Lindehoeve, Appelscha · Overnamepunt 3 De Meesterknechten: Norgerweg 18, ter hoogte van SWS De Schans, Een. · Overnamepunt 4 De Sprinters: Hoofdstraat 18, Café Hingstman, Zeijen
Om het evenement veilig te laten verlopen zijn de wegen rondom het parcours voor bepaalde tijd afgesloten voor het verkeer. Het parcours is zodanig samengesteld dat in geval van calamiteiten, woningen en bedrijven binnen het parcours bereikbaar en te verlaten zijn via oversteekplaatsen. De organisatie heeft in het parcours een aantal veilige oversteekplaatsen gecreëerd, waar bevoegde en gecertificeerde verkeersregelaars, bewoners en bezoekers begeleiden naar hun bestemming. Diverse straten in Noordenveld zijn afgesloten tijdens passages. Zie hiervoor Wegafsluiting Verkeer wordt omgeleid via omleidingen die duidelijk zijn aangegeven via borden rondom het parcours.